Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Любов, що перемагає війну: історії батьків, які усиновили дитину під час вторгнення рф

В умовах війни українські родини продовжують відкривати свої серця для усиновлення. Багато дітей потребують теплих обіймів у складний для всіх час. З початку війни у Дніпрі 53 дитини знайшли нові родини. З якими перешкодами стикаються майбутні батьки під час усиновлення?

Усиновлення дітей — важлива і актуальна тема, особливо під час повномасштабного вторгнення.

Анастасія та Олексій з Кривого Рогу. Довго наважувалися на всиновлення дитини. Проте з початку війни прийняли одноголосне рішення.

Після закінчення батьківськихкурсів дізналися про 11-річного Микиту. Хлопчик вже був усиновлений, але стосунки з попередньою родиною не склалися.

Та Васильченків очікувала несподівана новина — у будинку малюткив Нідерландах живе рідна дворічна сестра Микити.

“Ми про це дізналися саме в той день, коли Микиту забирали додому, бо до цього служби казали, що немає рідних братів і сестер. Вони ніколи разом не проживали, бо його вилучили ще до того, як вона народилася. Коли народилася Руслана, її біологічна мати залишила одразу в пологовому будинку”, – каже прийомна мати Анастасія Васильченко.

Згодом жінка поїхала у Нідерланди, аби забрати додому ще і маленьку Руслану.

Анастасія відзначає, процедура усиновлення залишилась така ж сама, як і до військового стану. Проте деякі складності все ж таки додалися.

“Очікування курсів, бо вони можуть затягнутися, можуть не одразу початися. І поки будемо чекати поки назначать судове засідання, бо це може зайняти місяць, а може і 3”, – розповіла Анастасія Васильченко.

Наразі родина ще тільки в процесі усиновлення. Аби скоріш забрати дітей додому — оформили опіку.

“9 місяців для першої дитини – це не швидко. І потім Руслана, це ще півроку пройшло. Тобто від моменту початку збору, до того як друга дитина з’явилася, ну, це десь півтора року. Це займає певний час, і то вона ще не усиновлена”, – зазначила Анастасія Васильченко.

У соцмережах українці діляться своїм досвідом всиновлення. Один з них — Іван Черненко. Чоловік виділив декілька проблем.

“Місцева служба у справах дітей може запропонувати лише тих дітей, які територіально знаходяться на її території району/міста. Тобто навіть, якщо є дитина в 30 км від вас в іншому місті і там немає бажаючих її всиновити, ймовірно, ви процю дитину ніколи не дізнаєтесь від своєї служби”.

У службіу справах дітей прокоментували цю ситуацію.

“Це частково правда, тому що місцева служба у справах дітей надає інформацію про дітей, які перебувають у нас в цій службі на обліку. А от Обласна служба у справах дітей – вона надає інформацію про дітей, які перебувають на обліку в області. Кандидат може звернутися до цієї служби у справах дітей з іншої  області. Але йому інформація подається також у порядку черговості”, – повідомила начальниця управління-служби у справах дітей адміністрації Шевченківського району ДМР Ганна Ткаченко.

Незважаючи на усі складнощі, з початку 2022-го року у Дніпрі 53 дитини знайшли нові родини.

Спростила процес подання заяви на усиновлення і послугана порталі Дія, яка запрацювала після повномасштабного вторгнення.

Читайте також: У Дніпрі презентували брендовані сувенірні вироби про місто