Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Лікарня у Дніпрі може бути прикладом для України

У якому стані лікарні Дніпра після впровадження медичної реформи, процесу об’єднання медзакладів та вимог держави? Четверта міська лікарня отримала контракт з НСЗУ у 2020 році. З того часу стан лікарні значно змінився, вона стала лідером серед українських лікарень. Перевтілені відділення та нові комфортні умови для пацієнтів. Зарплата персоналу зросла, виріс і професіоналізм лікарів.

Перший контракт з Національною службою здоров’я міська лікарня №4 отримала у 2020-му році – 17 пакетів послуг. Тоді ж комунальний заклад став «комунальним некомерційним підприємством».

Наталія Бут, генеральна директорка Міської клінічної лікарні №4: «Мы получили лицензию на медицинскую практику, получили лицензию на наркотические вещества, мы ввели новые специальности. И первый свой контракт мы подписали на 17 пакетов медицинских гарантий. В 18-м году наше лечебное заведение было профинансировано на сумму 88 млн, в 20-м году мы получили 342 млн по основным пакетам, плюс 42 мы заработали».

Зарплати у лікарні значно виросли. У цьому ж році заклад планує отримати 23 пакети послуг. В них увійде нове для Дніпра радіологічне лікування.

Наталія Бут, генеральный директор комунального некомерційного підприємство “Міська клінічна лікарня №4” Дніпровської міськради: 
«Мы планируем в 22-м году развить трансплантацию стволовых клеток костного мозга. На эту тему мы, благодаря контрактам с НСЗУ, провели проектирование в 21-м году нашего будущего большого строительства. А дальше город Днепр и область поддержат нас в строительстве центра трансплантанции”.

Одним з профінансованих проектів стало відділення фізичної та реабілітаційної медицини. Створили його за кошти двох пакетів послуг – неврологічного та фізичного. Спеціалісти працюють тут з особливим підходом.

Алла Півник, завідувачка відділення фізичної та реабілітаційної медицини: «Нам неважливо з якою нозологією ми працюємо. Нам важливо, з яким функціональним порушенням ми працюємо. Тому це можуть бути різні нозології. Ми маємо право починати працювати з пацієнтами тоді, коли пройшов процес консолідації після травми. І нам важливо, яка контрактура, яке зменшення об’єму того ж суглобу».

Новий ремонт на кухні, у залі, палатах та вбиральнях. Для пацієнтів цього відділення були створені максимально комфортні умови.

«Свет включается легко, внизу. Сюда может заехать колясочник и что-то делать здесь, в мойке».

«Це такий ніж, може бути ось такий, щоб зручно. Все, в залежності від того, що втрачено. Можуть бути для тримання чашок. Ось специфічні ложки. Ось так частіше всього тримають пацієнти».

Алла Велика потрапила до лікарні з інсультом ще у травні. Каже, не могла навіть ходити. До реабілітаційного центру четвертої лікарні приїжджає уже ввосьме.

Алла Велика, пацієнтка відділення фізичної та реабілітаційної медицини: «У меня после инсульта была парализована правая сторона, я не ходила, рукой не двигала, у меня была заторможенная речь. Я начала ходить, я двигаю рукой. Каждый месяц я сюда езжу, и у меня всё время новые достижения».

Також у четвертій міській клінічній лікарні обладнали приміщення для правильного діагностування Ковіду методами ПЛР. Тепер діагностика займає менше трьох годин.

Лариса Карпенко, завідувачка клініко-діагностичною лабораторією: «Происходит первичная обработка пробы, затем раскапывания в специальные картриджи и передача через шлюзовые окна так называемые, из одной рабочей комнаты в другую. И в последнем помещении непосредственно происходит реакция ПЦР».

Перевтілені приміщення, нові вбиральні та палати можуть бути прикладом для більшості лікарень України. І вони обладнані саме у Дніпрі.