Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Лікарі онлайн: медики з Дніпра створили спеціальний телеграм-чат для батьків

Медики Дніпропетровської обласної дитячої лікарні створили телеграм-чат для батьків.  Звертатися по допомогу можуть жителі будь-якого міста. Тут вони можуть отримати онлайн-консультацію з будь-якого питання. Головне – чітко назвати вік дитини, іі вагу та симптоми. Тутешні фахівці можуть і проконсультувати онлайн, і в разі потреби надати оперативну допомогу. За кілька днів існування чату до нього вже додалося близько півтори тисячі користувачів.

Валерія з 11-місячним Іванком вже більше тижня в обласній дитячій лікарні. У хлопчина вроджена патологія нирок – гідронефроз. Коли син став вередувати та поводитися неспокійно, жінка звернулася до сімейного лікаря. Втім, медик не змогла встановити діагноз.

Валерія Бойко, мати пацієнта: “В Интеренете я не очень люблю искать, чтобы не накрутить себя. Увидела случайно в фб, что можно в чате написать, в телеграмме, свои симптомы и связаться з врачём онлайн. Мне очень быстро ответили. Доктор порекомендовал сходить на УЗИ. Вот так мы и попали на госпитализацию”. 

Валерія описала онлайн всі симптоми дитини та вказала діагноз. Медик порадив додаткову діагностику і врешті з’ясувалося: дитині потрібна операція.

“Смотрите, полость почки сократилась. Видно 7 на 63, лоханочки не видно. Видишь, какая она маленькая стала”.

Завідувачка урологічного відділення розповідає: своєчасне встановлення правильного діагнозу може врятувати дитину від подальших проблем зі здоров’ям.

Марина Бойко, завідувачка відділення урології та реконструктивної хірургії Дніпропетровської обласної дитячої лікарні: “В отношении заболеваний острых, то, что касается мальчиков. Очень важно, насколько рано детки попадают к нам. Потому что иногда на минуты исчесляется чем закончится это заболевание. Иногда детки лишаются детородных органов, а ми можем вовремя все это вилечить”. 

Саме для того, аби іноді розгублені через хворобу дитини батьки не встановлювали діагноз за допомогою пошукових систем в інтернеті, а могли оперативно проконсультуватись із фахівцем, медики й створили цей чат.

Денис Вернігора, дитячий уролог-хірург Дніпропетровської обласної дитячої лікарні: “Для того, чтобы хоть как-то минимизировать проблемы с логистикой. Чтобы родители смогли вовремя приехать, чтобы они смогли приехать, не потерять драгоценное время, мы и создали социальный проект, где родители говорят о какой-то проблеме, совершенно простой на их взгляд, а мы уже понимаем, нужна ему госпитализация, не нужна, с кем его связать”.

На зв’язку із батьками чи не цілодобово фахівці різного профілю – від педіатрів і до урологів. Всього за кілька днів існування до чату вже приєдналися майже півтори тисячі користувачів. Найбільше звернень, кажуть медики,  з приводу вакцинації чи підвищеної температури у дітей. 

Михайло Ісаак, лікар-анестезіолог Дніпропетровської обласної дитячої лікарні: “Пацієнт пише: були у сімейного лікаря позавчора, покращився стан, але сьогодні знову погіршився. Їм знову потрібно їхати, записатися – це незручно. Вони написали. Якщо ми можемо надати допомогу цьому пацієнту, я розписую план лікування, план дій, і ми з ними стараємося тримати контакт”. 

Медики готові консультувати батьків не тільки з Дніпропетровщини, а й з усіх регіонів України. Аби консультація була справді ефективною, просять точно вказувати вік та вагу дитини, симптоми та перелік медпрепаратів, які вже давали малечі.