Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Леонід  Костюченко про 15 варіантів Конституції і протистояння з адміністрацією президента

Колишній міністр транспорту родом із Дніпропетровщині, екс-нардеп Леонід  Костюченко брав участь у роботі над Конституцією. За це він отримав нагороду з нагоди 25-ї річниці основного закону. Як приймали Конституцію і чому були протистояння? Читайте про це в матеріалі.

У марафоні до Дня Конституції народний депутат України другого скликання Леонід  Михайлович Костюченко розповів, як приймали основний закон: «Знаєте, що 94-го року пройшли вибори президента країни і ВР України. І всі, раніше запропоновані до цього, наработані напрацювання отримали зауваження більш як на 5600 пропозицій. Тому була створена робоча група з членів парламенту нового, але був і проект Конституції в адміністрації президента, яку тоді очолював пан Табачник. І ці дві Конституції лягли в основу напрацювання угоди конституційної, яка була в 95-му році. Тому, пройшовши етап з 92-го року, з початку розгляду конституційних пропозицій і змін до старої Конституції, і завершуючи 96-м роком, це була дуже-дуже важка і напружена робота. Було протистояння – це правда, було протистояння адміністрації президента і було протистояння спочатку робочої групи, а потім підключилися і ліві сили – маються на увазі соціалісти і комуністи. Тому це непроста була робота, але вона йшла на протязі 95-го року і закінчилася сьогоднішнім днем в 96-му році».

За його словами, взагалі було 15 пропозицій Конституції України. Пан Чорновіл навіть запропонував свою редакцію Конституції — з федеративним устроєм України. 

«Була створена робоча група з депутатів, які були обрані у 94-му році. До неї входили представники кожної області, бо не було тоді фракцій – були тільки депутатські групи. І була друга редакція, яку запропонувала нам адміністрація президента. Був довгий консенсусний процес, десь до призначення Кучмою референдуму у вересні 96-го року. Це було поштовхом, щоб підтягнути усі ті 116 статей, після цього ми пішли працювати.  24-26 числа – це була активна робота. Але були проблеми – герб України, прапор України, символіка України, Крим – автономна республіка чи область. Ці складні питання затримали процес обговорення. Тому прийшлося більше 23 годин працювати в залі, щоб отримати компроміси і прийняти остаточне рішення», – розповів під час марафону Михайло Костюченко.