Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Пожежа через любов до гімнастки – легенди старого цирку в Дніпрі

Клітки зі слонами, трюки повітряних гімнастів та унікальна для Дніпра металева прикраса на куполі. Радянський цирк біля Озерки в наступному році відзначить свій ювілей – 60 років з дня відкриття. Проте святкувати не будуть… бо будівлю занедбали. А містянам залишається лише проходити повз перший в Дніпрі цирк та згадувати, як їх малими туди водили подивитися на тварин та акробатів. Леонтію Леонтієвичу 80. Коли цирк відкрили, йому був 21 рік. Згадує, номери захоплювали, проте місця було мало, та через звірів стояв неприємний запах: «сюди привозили коней, кенгуру, був чудовий цирк!»

Працював цирк тільки в теплий період, бо були проблеми з опаленням. Першими артистами виступили білоруські клоуни та акробати Євгена Мілаєва, який був чоловіком дочки Леоніда Брежнєва. Пізніше на арену вийшла перша в Радянському Союзі жінка-клоун Ніна Красавіна, – розповідає  історик Максим Кавун.

Пропрацював старий цирк лише 20 років. Серед тих, хто його пам’ятає, ходить легенда: мовляв, закрили його після пожежі, яку влаштував ревнивець, закоханий в одну з гімнасток. Хлопець не переніс відмови і , коли дівчина разом зі своїм коханим усамітнилася в гримерці, підпер двері та підпалив приміщення. Пожежні встигли врятувати майже всіх людей і тварин, але двоє – хлопець і дівчина – так і залишилися назавжди під обгорілим куполом… З того часу будівля потроху почала занепадати.

Історик Максим Кавун розповідає про цікавий елемент на куполі – металеву прикрасу – фігуру жінки-гімнастки з написом «Советский цирк». Ця будівля є символом Хрущовської та Брежнєвської доби.   

Проте статусу пам’ятки архітектури, навіть місцевого значення, цирк не має, і він у руках власника. Зараз будівля належить Дніпропетровській академії спорту та культури. Історик Максим Кавун каже, раптом будівлю вирішать знести – то він хотів би зберегти хоча б металеву прикрасу, що на куполі.