Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Легалізація медичного канабісу: коли закон вступить в дію та чи готова країна?

Коли можна буде придбати марихуану в аптеках? Верховна Рада 21 грудня схвалила у другому читанні урядовий законопроєкт про легалізацію медичного канабісу. Міністерство охорони здоров’я назвало це «історичним рішенням». Ще планує затвердити перелік хвороб і станів, за яких пацієнту можуть призначатися ліки на основі медичного канабісу. Закон набуває чинності через півроку після його опублікування, тобто препарати можна буде побачити на полицях аптек у другому півріччі 2024 року.

Павло втратив кінцівку через поранення на фронті. Каже, досі відчуває фантомні болі, доводилось ковтати пігулки жменями. Утім, чув і про альтернативне лікування – препаратами з медичного канабісу.

«Особисто я цей препарат не пробував, але я за, тому що чув від деяких людей, що нібито допомагає. Не нібито, а допомагає 100%. У нас ця тема не розвинена і досі напівлегальна», — говорить військвослужбовець Павло.

Ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, зокрема державах ЄС, Канаді, Великій Британії та Сполучених Штатах, а в деяких марихуану навіть дозволено вживати в їжу. Проте в Україні говорити про легалізацію препарату почали лише влітку 2023-го, а наприкінці року у Верховній Раді за ухвалення документа проголосували 248 народних депутатів.

Та документ передбачає не повний “легалайз”. Використовувати рослину можна тільки у медичних та наукових цілях. Наразі близько 6 мільйонів українців потребують ліків на основі медканабісу — це люди з онкологією, епілепсією, хворобою Паркінсона.

«Є тільки 2 сполуки — це тетрогідроканабінол та канабідіол, в залежності від дозування. У нас для медичних цілей 0,3 відсотки після оброблення можна було отримувати, у Швейцарії до 1 відсотка. Далеко не з кожної трави можна їх зробити», — пояснює Юрій Криничний, експерт з паліативної допомоги МОЗ та НСЗУ.

І це, як говорять експерти, допоможе не тільки медицині, але й економіці країни.

«У нас на сьогодні більш ніж декілька сотень гектарів, 40 підприємств, офіційно вирощують цю коноплю та продають її за кордоном. Це теж великі кошти, які повинні йти в бюджет. Планується, що дозвіл, і в цьому передбачають критики закону, на вирощування коноплі буде надавати наша спецполіція, але не прописано, за яких вимог може надаватися дозвіл, бо умови будуть дуже жорсткі», — додає експерт.

Юрій Криничний прогнозує, що Україні знадобиться 3 роки для того, аби втілити законопроєкт: підготувати ґрунт для вирощування канабісу та встановити спеціальні теплиці, обладнати підприємства, які перероблятимуть рослини на ліки.

Препарати на основі медканабісу можна буде придбати в аптеках тільки за електронним рецептом. Дніпряни не проти таких змін.

«Якщо біль сильний, то треба, у нас же є і таке, і таке, люди скористаються, і може комусь нашкодити, взагалі-то треба, я так вважаю», — говорить дніпрянка Людмила.

«Взагалі, це правильно, тільки якщо правильно будуть видавати ліки, якщо буде все нормально, то це правильно», — вважає дніпрянка Валентина.

«Якщо це з боку медицини необхідно, треба зробити це одразу і миттєво, без жодних обговорень. В будь-якому випадку, серед населення знайдуться як сторонники так і противники», — каже дніпрянин Борис.

«Якщо це ЗСУ допоможе, то хай буде так, я тільки за те, щоб їм допомагало, якщо воно ніяк не допомагає, то навіщо його робити», — вважає дніпрянка Галина.

МОЗ ще планує затвердити перелік хвороб і станів, за яких пацієнту можуть призначатися ліки на основі медичного канабісу. Закон набуває чинності через півроку після його опублікування, тобто препарати можна буде побачити на полицях аптек у другому півріччі 2024 року.

Читайте також: Дніпропетровщина – лідер цифрової трансформації третій рік поспіль