Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Курс долара: чого чекають від валюти дніпряни

Ефективність економіки країни залежить і від курсу однієї з найпопулярніших валют у світі — долара. Чимало українців турбуються долею поточного курсу. Зросте чи впаде, які існують загрози та яка думка щодо умовної одиниці у дніпрян? 

Курс долараву країні нестабільний з 2014 року — після Революції Гідності. Повномасштабне вторгнення країни-агресорки ще сильніше сколихнуло фінансову стабільність України. Окупанти намагаються безжально руйнувати не лише українські міста, але й нашу економіку.
Долар значно втратив популярність серед українців, чимало дніпрян побоюються його купувати.

Віктор, дніпрянин: «Я в основному його не беру. Лише тоді, коли щось необхідно. А ось так — ні, не беру». 

Валерій, дніпрянин: «Купую я чи не купую, це не дуже часто відбувається, дуже рідко». 

Ірина, переселенка, нині дніпрянка: «Не купую, тому що в нас нема грошей, ми переселенці». 

Оксана, дніпрянка: «Ні, не купую, потреби такої немає зараз». 

Поточний курс долара визначається Нацбанком. Завдяки фіксації, валюта більш-менше стабільна.

Ігор Чаленко, голова Центру аналізу та стратегій: «Водночас, паралельно з цим, ми розуміємо, наскільки тут впливає експортна складова. Ми вже маємо сигнал від голови НБУ пана Пишного, що, по-перше, Нацбанк планує в майбутньому відмовлятись від стабільного курсу і переходити до вільного ціноутворення. А по-друге, Нацбанк відмовляється від емісійного фінансування бюджету. Відповідно, не буде фактично друку гривні, що робить тиск на курс нашої національної валюти, і таким чином все рівно це буде певним фактором стабілізації». 

У держбюджеті поточного року законодавці закладали курс 42,2 гривні за долар. Наразі в обмінних пунктах долар вартує 38 гривень. Результат дещо оптимістичніший за прогнозований. Проте, дніпряни прагматично дивляться на ситуацію.

Даніл, дніпрянин: «Їм не вигідно долар тримати по 36 гривень, долар буде зростати. Я вважаю, як мінімум до кінця року гривень до 50 підніметься».

Ольга, дніпрянка: «Найближчим часом навряд чи він буде падати. Можливо, в такому й залишиться курсі. Будемо сподіватися на краще». 

Курс долара залежить від багатьох факторів. І як би не старався ворог вплинути на нашу економіку, Україна завжди знайде обхідні шляхи.

Ігор Чаленко, голова Центру аналізу та стратегій: «Якщо ми зможемо розширити, власне, нашу експортну складову, більше продавати, і особливо металургію, звичайно, з курсом буде легше». 

Читайте також: На Дніпропетровщині попри похолодання немає лімітів споживання електрики, — ДТЕК