Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Культурна столиця – 2016! Цілий рік дніпряни насолоджувалися культурними заходами


2016-й – завдяки програмі мера «Дніпро – культурна столиця» став знаковим для нашого міста. Різноманітні фестивалі, виставки, кіноконкурси та концерти проходили ледь не кожного тижня.


«Суть в том, чтобы вернуть Днепру ту былую славу в культурной сфере, которая была. И в общем-то, поднять её не новую высоту», – керівник художньої ради при міському голові Дніпра Григорій Гельфер.

Наймасштабніша культурна подія – міжнародний музичний фестиваль «Джаз на Дніпрі», який відродили після довгої перерви. Близько півстоліття він збирав зірок першої величини союзного масштабу і дав старт музичній кар’єрі багатьох джазових музикантів.

«Я очень сегодня счастлив, что мы возрождаем славу нашего города, не только как индустриального, как космической столицы, но и города новой Украины», – радіє міський голова Борис Філатов.

«Джаз на Днепре» – это было эпохальное событие. То есть, вернулся фестиваль в Днепр. Были мировые звезды: Ренди Брекер, Джамала выступала. То есть, весь город имел возможность приобщиться к искусству мировых джазовых величин», – каже Григорій Гельфер.

Не лише організатори, а й самі дніпряни сподіваються: цього разу «джаз» назавжди повернувся до Дніпра.

Ще одна важлива культурна подія – перший в Україні міжнародний фестиваль театрів ляльок «Дніпро паппет фест». Він зібрав багато поціновувачів театрального мистецтва з усіх куточків країни та зарубіжжя.

Неймовірним 2016-ий став і для дніпровського театру «Віримо». Актори дебютували на головній сцені країни – в національному театрі Франка. Такий подарунок їм зробили до дня народження театру.

«Приезд наш в Киев поддержан програмой Филатова «Культурная столица» именно в связи с нашим 25-летием. Мы получили финансовую поддержку для выезда на гастрольную поездку в Киев», – говорить художній керівник театру «Віримо» Володимир Петренко.

У столиці актори театру зіграли п’єсу «Голодна кров», про події голодомору. Цій виставі вже вісім років і написана вона за реальними подіями та свідченнями жителів сіл Павлоградського району.

Підтримка культурного розвитку міста з боку міської влади відбуватиметься і надалі.

«Мы не можем там раз-два, провели три фестиваля и стали культурной столицей. Должна меняться ментальность людей. Они должны ощущать, что живут в городе, где постоянно проходят какие-то знаковые события», – розповідає керівник художньої ради при міському голові Дніпра Григорій Гельфер.

Протягом всього шістнадцятого року проходило безліч культурних подій і всі вони кожного разу доводили одне – Дніпро й справді можна назвати культурною столицею. А наступний рік має закріпити це почесне звання!