Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Куди зникла сіль з полиць супермаркетів Дніпра?

Дефіцит солі в Україні. Правда чи фейк? Директор державного підприємства “Артемсіль” Віктор Юрін у своєму інтерв’ю повідомив, що виробництво зупинили ще у квітні, бо стало неможливо вивозити залізницею готову продукцію. Як закриття найбільшого підприємства у Європі з видобутку солі вплине на українців та чи справді з’явився її дефіцит?

Через російську агресію понад місяць тому зупинило роботу підприємство “Артемсіль” на Донеччині — найбільше в Європі з видобутку солі.

Віктор Юрін, виконуючий обов’язки директора Державного підприємства “Артемсіль”: “Підприємство не працює, простоює, згідно з наказом, до невизначеного часу. Обстріли постійні, частково зруйнована адміністративна будівля. Були прямі влучання в рудники, матеріальний склад. Виробничий процес неможливий. Ми ж не піддамо людей небезпеці. Тим паче більшість мешканців Соледара, співробітників “Артемсіль”, вже евакуювались. Більшості працівників адміністрації та інженерно-технічних робітників немає на місці”.

Саме це виробництво забезпечувало сіллю всю країну, тому зараз дефіцит помітили в багатьох куточках України. Проте, чи помітили його дніпряни?

“Від багатьох знайомих своїх, родичів чула. Дефіцит солі помітний, а що буде далі – невідомо. Зараз на полицях намагаємося шукати, запасатися”.

“В усіх супермаркетах солі немає. Вчора по телевізору сказали, що розбомбили «Артемсіль». І не тільки ми будемо… у нас там є пару кілограм, але от весь світ буде тепер без солі”.

“Якщо вірити слухам та пліткам, то, можливо, це на тиждень-два, а потім вона з’явиться, але вже за ціною набагато вищою”.

Представник однієї з торговельних мереж каже: дефіциту солі у їх супермаркетах немає, проте з полиць магазинів вона зникає дуже швидко.

Олександр Шуть, керівник PR-центру магазину: “Він спаде, я думаю, протягом тижня-двох, коли ті клієнти, які піддалися паніці, закуплять необхідну кількість солі, і тоді вже стандартні постачання повністю закриватимуть полицю по солі в супермаркетах”.

Ці супермаркети, аби запобігти дефіциту, сіль закупили за кордоном. Тож поки немає значних проблем з логістикою, солі буде достатньо. Головне – не створювати надмірний ажіотаж.

Олександр Шуть, керівник PR-центру магазину: “Не тільки Бахмут може забезпечити Україну сіллю. Наприклад, імпортні постачальники по такій теж ціні, як і Бахмут, – це й італійські, іспанські, польські та турецькі виробники солі можуть поставити в Україну достатню кількість солі, щоб закрити це питання”.

Представник іншого супермаркету каже: товар є, єдина проблема – логістика.

Сергій Демченко, начальник управління з корпоративних комунікацій супермаркету: “На сьогодні у нас є відповідне постачання імпортної солі з Туреччини, і ця продукція на сьогодні є на полицях наших магазинів. Єдина проблема на сьогодні складається з логістики, тобто зі складнощів логістичного постачання саме імпортованої солі з Туреччини до України, а також до наших складів та до наших магазинів”.

Економісти кажуть, Україні доведеться закуповувати сіль за кордоном до кінця бойових дій.

Михайло Крапивко, економічний експерт: “Ще треба знайти постачальників, ми ніколи ні у кого не брали такої якості сіль. Це треба знайти постачальників, укласти угоди, треба щоб він виробив необхідну кількість та доставити її в Україну”.

Спеціалісти кажуть, зупинку українського підприємства відчують на собі навіть споживачі за кордоном. Проте, якщо іноземні підприємства збільшать масштаб виробництва, то суттєвого дефіциту солі вдасться уникнути.