Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Кримські татари зібралися в бібліотеці Дніпра, щоб вшанувати пам’ять загиблих під час депортації

Під час головної хвилі депортації у 1944 році з Криму виселили близько 200 тисяч кримських татар. При переїзді загинули приблизно 8 тисяч людей, більшість з яких — діти і літні люди. У Дніпрі кримські татари зібралися в бібліотеці, щоб вшанувати пам’ять загиблих та поділитися своїми сімейними історіями. Всі присутні на заході сподіваються незабаром повернутися додому.

Рідних Рідвана депортували до Узбекистану того страшного дня 79 років тому. Там він і народився. 
Бабуся розповідала, що у заслання довелося їхати потягом 40 днів.

Рідван, кримський татарин: «Їх годували у поїзді рибою, звичайною сушеною. Зневоднення там дике було. Як вона розповідала, як я пам’ятаю, привезли на поле, вивантажили їх».

У 2014 році Рідван воював у зоні АТО, з початком повномасштабної війни знову повернувся на фронт. Кримські татари зібралися у Центральній бібліотеці, щоб згадати трагічні родинні історії та передивитися документальний фільм.

Немає жодної кримськотатарської родини, яка б не постраждала від радянської влади. З Криму депортували близько 200 тисяч людей, з них мінімум 8 тисяч загинули по дорозі.

Кемал Мустафаєв, голова Кримськотатарського культурно-освітнього центру в Дніпрі: «Це ж був геноцид, тому що після переселення майже половину нашого народу було знищено. Коли чоловіки вже поверталися з фронту, то дуже багато випадків, коли не могли знайти родичів один одного».

Вже у липні 1944 року до Криму переселили десятки тисяч етнічних росіян. І зараз історія повторюється. 
Рідван, отримавши поранення під Кремінною, поки мешкає в Дніпрі. Одразу після звільнення Криму планує повернутися додому.

Рідван, кримський татарин: «Я дуже сподіваюся, що мої онуки, й надалі діти, народжуватимуться у Криму. Тільки задля цього, заради свободи».

Сьогодні в Україні не тільки День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, а ще й День боротьби за права кримських татар.

Читайте також: Вишиванка сучасна: традиційні орнаменти тепер на взуті та корсетах