Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Комунальна дилема: чи платити за утримання будинку під час війни?

Я не в місті та взагалі не живу в квартирі, чому я маю платити за обслуговування будинку? Питання, яке повстало у багатьох українців після початку повномасштабного вторгнення. Проте борги все одно накопичуються і навіть, призводять до судових процесів.

«Останнім часом виникли такі питання: “Але ми ж тут не живемо, ми ж поїхали під час війни, ми ж біженці, ми не будемо платити за це. Ми не можемо платити, ми не користуємося цими послугами», — наголосила Ірина Чернокоз, голова правління «ЖБК 405».

Одна з мешканок виїхала у Відень та вдмовляється платити за утримання будинку.

«Я не користуюсь ліфтом, я не використовую загальне освітлення, у моїй квартирі ніхто не проживає, тому я можу не платити за вивіз сміття, — цитує боржників Ірина Чернокоз, — у нас є житлово-комунальний кодекс, згідно з яким ми працюємо. У нас також є статут, і всі мешканці, які є власниками квартир, є членами ЖБК. Навіть якщо людина не проживає в даний час у цій квартирі, вона все ще несе повну відповідальність за утримання будинку та прилеглої території», — Ірина Чернокоз голова правління «ЖБК 405».

На загальних зборах правління будинку інші мешканці позицію жительки не підтримали.

«Людина, яка живе у Відні і каже, що вона не користується ліфтом, це не означає, що вона не повинна платити за ліфт. Не важливо, чи вона користується ним чи ні, вона все одно має сплачувати свій внесок до оплати ліфтового обслуговування, яку ми щомісяця оплачуємо ліфтовому господарству», — розповів Ірина Чернокоз.

Та справа може не обмежитись лише накопиченням боргів.

«Постачальник житлово-комунальних послуг має можливість звернутися до суду та стягнути заборгованість за спожиті комунальні послуги. Законодавство не визначає якусь конкретну суму заборгованості з якою ми можемо звертатися. Якщо це об’єднання співвласників багатоквартирних будинку вони можуть робити обмеження на своїх загальних зборах чи прописувати в статут», — пояснила адвокатка Ольга Погрібна.

Адвокатка розповідає, все більше голів правління звертаються за правовою допомогою, аби у судовому порядку вплинути на боржників.

«Вони можуть знаходитися за кордоном, а в цей час проти них може вже бути розпочата судова справа по стягнення заборгованості. Таких прикладів є також багато. Власність зобов’язує, якщо є власником неважливо – це квартира, чи це не житлове приміщення, чи це парко місце, в будь-якому разі вона повинна сплачувати за утримання свого майна», — розповіла Ольга Погрібна.

Вартість обслуговування і утримання будинку розділяється на всіх мешканців будинку порівну.

«Зазвичай саме ось ОСББ на загальних зборах або саме ЖБК І приймає рішення, що саме входить в цей внесок. Хтось вносить туди користування ліфтом, утримання будинку, зарплати бухгалтером голові осіб, зарплати там двірникам будинку ви прибудинкової території», — сказала Марина Ковальчук, представниця департаменту з питань самоорганізації населення ДМР.

Тож якщо хтось відмовляється сплачувати по рахунках, на оплату цих послуг може банально не вистачити коштів.

Читайте також: «Мені дійсно дивом пощастило, що я вижила»: місцева про ракетний удар у Кривому Розі