Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Комп’ютерна томографія: де у Дніпрі пройти безкоштовне обстеження

У Дніпрі три лікарні проводять безкоштовну КТ-діагностику. Комп’ютерна томографія – це високоефективний метод рентгенівського сканування. Проте існують ризики для здоров’я людини, пов’язані з променевим навантаженням.

Лілія Шуліка, лікарка-рентгенолог комунального некомерційного підприємства «Міська клінічна лікарня №9» Дніпровської міськради: 
«Цей променевий метод діагностики, який оснований на дії іонізуючого випромінювання, разом з тою цінністю діагностичною, яку він несе, він може мати деякі ризики небезпеки. Так як це променевий метод діагностики, він несе на собі певні ризики для стану здоров’я населення. І для цього повинні бути аргументовані поводи для того, щоб проводити це дослідження».

У 9-й міській лікарні обстежують пацієнтів з Ковідом. Тому під час пандемії комп’ютерний томограф постійно працює. За день іноді проводять до 30 обстежень.

«Комп’ютерний томограф 9-ї міської лікарні знаходиться на першому поверсі гінекологічного відділення. Щоб потрапити, потрібно зайти на центральний вхід в міську клінічну лікарню, і корпус знаходиться прямо по центру. Ви заходите на перший поверх і зліва від входу знаходиться комп’ютерний томограф».

Для хворих, які лікуються у стаціонарі медичних закладів 9-ї та 4-ї лікарні, КТ – діагностика безкоштовна, але лише за наявності необхідних показань. Так, іноді важливо провести сканування якнайшвидше, наприклад, при гострих болях, за тяжкого стану пацієнта.

Олена Ковальчук, лікарка-рентгенолог комунального некомерційного підприємства «Міська клінічна лікарня № 4» Дніпровської міськради: «Наш компьютерный томограф – это Шиба Еквилиан 160, был установлен в декабре 2016 года. Ежедневно мы проводим массу исследований совершенно разнообразных – по нейровизуализации и по профилю онкологическому».

Перед дослідженням необхідно віддати лаборанту чи лікарю-радіологу направлення від лікаря з попереднім діагнозом, зоною дослідження та клінічною задачею. Комп’ютерний томограф у 4-й лікарні працює вже п’ять років. Весь цей час пацієнти мають можливість отримати повну інформацію про свій організм для подальшого лікування багатьох хвороб.

Наталія Бут, генеральна директорка комунального некомерційного підприємства «Міська клінічна лікарня № 4» Дніпровської міськради: «Лікарня наша законтрактована і на стаціонарні пакети, і на амбулаторний пакет медичних гарантій. Тому, при наявності електронного направлення сімейного лікаря і при необхідності виконати комп’ютерне дослідження одної зони або декілька зон, пацієнт звертається в регістратору рентгенівського відділення».

«Саме тут в міській клінічній лікарні №4 проходить реєстрація до комп’ютерного томографа».

Третій медзаклад з безкоштовною діагностикою – це клінічна лікарня швидкої медичної допомоги. Вона вирізняється поміж інших тим, що має не один комп’ютерний томограф, а два.

Вікторія Корпусенко, генеральна директорка комунального некомерційного підприємства «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги» Дніпровської міськради: «Один компьютерный томограф находится в лечебном корпусе, расположением на улице Антоновича,65. А второй компьютерный томограф – в лечебном корпусе, ковидном лечебном корпусе по улице Бардина,1. Это позволяет нам обследовать больных по разным направлениям патологических состояний».

Якщо ви маєте направлення на КТ, вам не варто нервувати – це повністю безболісна процедура. Сам апарат – не закритого типу.

Яна Первая, лікарка акушер-гінеколог комунального некомерційного підприємства «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги» Дніпровської міськради: «Пациентка находиться в состоянии средней тяжести. Поэтому её ощущения по КТ передам я: никаких неприятных ощущений за время исследования, за время процедуры больная не испытывала. Диагноз установлен, больная будет готовиться к оперативному лечению».

Натомість у приватних медзакладах за КТ-дослідження відділу голови та шиї без контрасту доведеться заплатити приблизно тисячу гривень.
Комп’ютерна томографія органів грудної клітини коштуватиме – 1100 гривень, а з контрастним посиленням – дві з половиною тисячі.

Якщо в 9-й, 4-й та лікарні швидкої медичної допомоги без електронного направлення вам не проведуть дослідження, то в деяких приватних закладах направлення спитають лише для КТ з контрастом. І ви можете отримати шкідливу дозу випромінювання за чималенькі кошти.

«Так, на КТ головного мозку, коштує воно 950 – це без контрасту, і з контрастуванням – 2200. Можна записатись і на сьогодні, і на завтра. Водиться контрастна речовина внутрішньовенно, робиться обстеження, але потрібно направлення на КТ з контрастуванням”, – “В мене немає направлення, я можу тоді на звичайне КТ?” – “Звичайне КТ головного мозку? Так, можете зробити, коштує воно 950 грн».

КТ не відноситься до методів системи первинного обстеження. Тому не слід проходити комп’ютерну діагностику просто заради цікавості. Рішення про співвідношення ризику для здоров’я та користі від отриманих після КТ даних має приймати тільки спеціаліст.