Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Кінолог з Павлограда із бельгійською вівчаркою – призери чемпіонату світу

Чемпіонат світу собак-рятувальників пройшов у Румунії на початку листопада. Українська команда посіла на ньому 2 місце серед команд із восьми країн. За 6,5 хвилин вітчизняна команда знайшла трьох людей – це один з найкращих результатів на чемпіонаті. Серед українських конкурсантів була й кінолог з Павлограду Лариса Борисенко. Вона більше 15 років тренує своїх чотирилапих підопічних.

Так проходять щоденні тренування Лариси та її бельгійської вівчарки Bellona Venushka. Вперше на цьому майданчику кінолог опинилася у 10 років зі своїм першим собакою. А от у світовому чемпіонаті Лариса бере участь вдесяте. Результатами цьогорічних змагань дуже задоволена. Хоча напередодні хвилювалася, адже вівчарка молода – їй всього 3 роки.

Лариса Борисенко, керівник павлоградського пошуково-рятувального загону «Антарес»: «Цей коронавірусний період вніс деякі корективи в спортивні заходи. Їх було, ну, мало, їх практично не було. Но у нас з цією собакою, її номер 1, з її професії – це реальні пошукові місії. Навіть завтра ми знов їдемо на реальні пошукові заходи, но а досвіду в спорті, спортивних змаганнях вона мала, да, дуже мало».

Цьогоріч кінологи змагалися командами. Всі учасники з України давно знайомі, є членами кінологічної спілки. Однак, спільне тренування провели лише одне.

Лариса Борисенко, керівник павлоградського пошуково-рятувального загону «Антарес»: «Оцінювалась обща картинка, оцінювалась форма команди, оцінювався весь комплекс і на пошуковому етапі, треба було працювати злагоднежнно, командою”.

За 3 роки Белона з Ларисою стали учасницями 35-ти пошукових операцій. Волонтерські пошукові операції увійшли в життя кінолога з 2004 року, а у 2008 в Павлограді, разом з іншими волонтерами, вона започаткувала загін «Антарес». Зараз він налічує 42 волонтери. Вони тренують собак не тільки для пошуку, а й виховують для повсякденного життя.

Наталія Мезенцева, кінолог: «В «Анарес» я хожу уже 3 года, занимаюсь с алабаями и с цвергпинчером”.

Наша знімальна група перевірила навики Белони та її власниці. Цього разу шукали відеооператорів, які… дійсно загубилися у лісі. Але собака зі своїм завданням впорався.

Зараз «Антарес» співпрацює з гуманітарним проектом Збройних сил України «Евакуація-200», допомагаючи знаходити живих або мертвих людей на території бойових дій.