Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Хроніки війни. День двадцять п’ятий. Оновлюється

Ніч в Україні минула неспокійно. Під час обстрілу Індустріального району Харкова загинуло п’ятеро людей, зокрема, дев’ятирічний хлопчик, повідомляє поліція.

Вчора російські війська вдарили з “Градів” по селу Велика Костромка, що в Апостолівському районі. Це вже Дніпропетровщина.

Про це повідомив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул. Загиблих немає, пошкоджено інфраструктуру.

Командування Повітряних сил повідомляє, що російська авіація значно знизила свою присутність в українському небі.

За добу українська ПВО збила три гелікоптери російських окупантів.

В Україні на час воєнного стану припиняють діяльність партії: “Опозиційна платформа – За життя”, “Партія Шарія”, “Наші”, “Опозиційний блок”, “Ліва опозиція” та інші. Рішення ухвалила РНБО, враховуючи зв’язки деяких політичних структур з росією, – заявив президент Зеленський у своєму нічному зверненні.

І поки ще немає ніяких нових повідомлень про перемовини України і росії. 

російська військова техніка підходить до білоруського кордону, а білоруські дипломати залишили територію України. Радник глави МВС Денисенко називає це «тривожним сигналом», втім каже, що Україна готова оборонятись в разі нового вторгнення.

20 березня

6:50 Оперативна інформація станом на 06:00 20.03.2022 щодо російського вторгнення, 25 доба.

Протиповітряною обороною Повітряних сил ЗСУ збито три російських бойових вертольоти.

Протягом доби ворог активних наступальних дій не проводив, зосереджував зусилля на поповненні поточних втрат, відновленні частково знищеної техніки, перекиданні іноземних військових найманців до прикордонних з Україною районів, вирішенні хронічних проблем окупаційних військ, що діють на території України, з логістикою. 

Окупанти терористичними методами насаджують жорсткий адміністративно-поліцейський режим, свідомо створюють умови для гуманітарної кризи на тимчасово зайнятих територіях. 

Так, минулої доби до Херсонської області з міста Апостолове Дніпропетровської області вирушили 14 вантажівок з продуктами харчування та медикаментами першої необхідності. російські окупанти безпричинно не пропустили гуманітарний конвой. Таким чином вони намагаються примусити до колабораціонізму місцеве населення. При цьому загарбники поширюють листівки з пропозиціями звернутися до окупаційної адміністрації. 

Громадянам обіцяють скасування кредитних боргів, а місцевим підприємцям преференції у веденні бізнесу.

Стало відомо, що зі зведеного загону 331-го гвардійського парашутно-десантного ударного костромського полку, який брав участь у бойових діях на Київському напрямку, залишився в живих один військовий, і той знаходиться у шпиталі.

На фоні подібних обставин командуванням російського чорноморського флоту терміново проводяться заходи щодо заміни 130 відказників-контрактників 810-ї бригади морської піхоти на десантників 7-ї десантно-штурмової дивізії. Питання щодо їх подальшої служби вирішує ФСБ.

Крім того, на тимчасово окупованій території Донецької області російськими кураторами оголошено чергову хвилю мобілізації для поповнення 1-го армійського корпусу. Граничний вік мобілізованих піднято до 65 років. Подібне очікує мешканців і на тимчасово окупованій території Луганської області з огляду на те, що з зони дії 2-го армійського корпусу до населених пунктів Луганськ, Сорокіне та Довжанське щодня прибувають вантажні автомобілі, заповнені тілами солдат.

російські терористичні війська продовжують відверто порушувати міжнародні конвенції щодо правил ведення війни. Масово фіксуються факти використання форми ЗСУ для проведення підривних та дискредитуючих дій російськими диверсантами.

7:33 На тимчасово окупованій території Донеччини оголосили нову хвилю мобілізації, повідомляють у Генштабі ЗСУ. Граничний вік для мобілізації підняли до 65 років.

7:46 Вбито заступника керівника інженерних військ рф під Ізюмом, — радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко в ефірі  телеканалу «Рада». 

 «Вчора стало відомо, що українській армії вдалося ліквідувати двох високопоставлених командирів – це заступник керівника Чорноморського флоту з промовистим прізвищем Палій. Ця людина відповідала за ідеологічну роботу. Також під Ізюмом було ліквідовано заступника керівника інженерних військ Західного воєнного округу російської федерації. Теж полковника».

7:51 Голова Луганської ОДА Сергій Гайдук розповів про ситуацію в містах Рубіжне та Сєвєродонецьк на ранок 20 березня. 

🔻Загалом обстрілами російської армії протягом 19 березня в цих двох містах пошкоджено або зруйновано близько 30 об’єктів.

🔻З них – 12 багатоквартирних та 12 приватних житлових будинків, заклад освіти в Рубіжному, складські, господарчі споруди, об’єкти інфраструктури.

🔻Під час обстрілів у Рубіжному загинуло три людини, з них двоє дітей, постраждало двоє (одна  дитина).

8:25 У період з 24 лютого по 18 березня через війну росії проти України загинули щонайменше 847 людей, ще 1399 дістали поранення, повідомили в ООН.

8:25 Генеральний директор Азовсталі Енвер Цкітішвілі випустив звернення за фактом зупинки заводу. Основні месіджі:

 -роботу комбінату було «абсолютно безпечно зупинено»;

-на завод упали два снаряди: перший потрапив до складу, другий потрапив дуже близько до коксових батарей.

«Рано говорити про те, що комбінат зупинено назавжди. Ми повернемося до міста, відбудуємо комбінат, відродимо його, і він так само працюватиме і славитиме Україну, як він це робив завжди. Тому що Маріуполь – це Україна, Азовсталь – це Україна. Була, є і буде», – резюмував голова комбінату. 

8:30 За час війни загинули вже 115 дітей, понад 140 отримали поранення, повідомляють в Офісі генпрокурора.

8:35 Микола Лукашук, голова ДОР, повідомляє: “Вчора надвечір ворог з території Херсонської області обстріляв одне з селищ Зеленодольської громади з «Градів». На щастя, постраждалих немає. Руйнувань зазнали одразу декілька домоволодінь. На місці оперативно спрацювали рятувальники, до пізньої ночі пожежники ліквідовували наслідки обстрілу. Вдячний співробітникам ДСНС за роботу.

В цілому ніч минула більш-менш спокійно. Зазначу, що перетину кордонів області російською армією не відбулося. 

Окупанти активізувалися на Херсонському напрямку. Провокують. Але з нами Збройні сили, Нацгвардія і тероборона. Ворога тримають на дальніх рубежах, орки отримують відсіч. Вони нервують і хочуть, щоб ми також нервували. Втім, загарбникам сюди вхід закритий, область повністю готова до оборони. Ми захищаємо своє.

Закликаю жителів Дніпропетровщини зберігати спокій. Нині ситуація в регіоні контрольована. В кожному куточку області майорітиме тільки синьо-жовтий стяг. Вірте в ЗСУ і в нашу Перемогу”. 

8:40 Голова Дніпропетровської ОДА/ОВА Валентин Резніченко привітав комунальників з професійним святом. 

“Ви цілодобово працюєте. 

Завдяки вам область з теплом, світлом, газом та водою.

Завдяки вам прибрані вулиці, вивезене сміття, ліквідовані пориви і зроблено багато іншої важливої роботи.

Ви міцно тримаєте комунальний фронт. 

І це вклад кожного з вас у нашу перемогу.

Дякую за роботу!

З вашим професійним святом, працівники житлово-комунального господарства та побутового обслуговування. 

Все буде Україна!” 

8:42 Донька спікера Кремля Дмитра Пєскова «засмучена» запровадженими проти неї санкціями: «Мені здається це абсолютно несправедливим та необґрунтованим. Я була дуже здивована, бо дивно вводити санкції щодо людини, якій 24 роки і яка не має жодного стосунку до ситуації. Я засмучена, тому що я люблю подорожувати та люблю різні культури. Я – громадянка світу, і не можу з цим нічого вдіяти», – заявила в інтерв’ю Business Insider Єлизавета Пєскова.

8:45 Близько 2 мільйонів біженців з України  створили дефіцит житла в Польщі. Наразі українці зупиняються у великих містах, де арендувати житло стало майже неможливо. Це Варшава, Краків, Гданськ.

Громадянам України, які приїжджають до Польщі, радять поселятися і в менш відомих та невеликих містах. Таким чином, у них збільшуються можливості працевлаштуватися. Великі польські виробничі підприємства розташовані якраз у межах малих міст. І саме вони зараз мають більше вакансій для українських жінок, які можуть розпочати роботу без досвіду та знання польської мови, та готові підлаштовувати виробничі процеси з урахуванням того, що жінки приїхали до Польщі з дітьми“, — стверджує генеральний директор агенції з працевлаштування Gremi Personal Томаш Богдевич.

8:45 Україна забезпечена харчами до кінця наступного року.

“Запасів пшениці, кукурудзи, олії, базових продуктів сьогодні на складах достатньо на 3-5 років. Себе ми точно прогодуємо”, – повідомив заступник голови ВП Ростислав Шурма.

8:45 Опубликовано хроніки 24 доби війни від Міністерства оборони України.

https://dnipro.tv/wp-content/uploads/2022/03/khroniki-24_1163-1.mp4

8:47 російські війська скинули бомби на школу мистецтв у Маріуполі, де ховались близько 400 людей, повідомляє Маріупольська міська рада. 

Інформації про загиблих та травмованих наразі немає. Будівля зруйнована, під завалами залишаються люди.

8:50 росія провалила отримання контролю над українським повітряним простором.

Про це йдеться у звіті британського Міноборони станом на 19 березня.

«Отримання контролю у повітрі було однією з принципових російських цілей на початку конфлікту і їхня тривала невдача в досягненні цієї мети суттєво уповільнила операційний прогрес», – зазначили в Міноборони.

Тепер агресор значною мірою покладається на дистанційне озброєння, яке запускається з безпечного для нього повітряного простору росії та вражає цілі в Україні.

8:53 Біженці з України, яких прийме Австралія, отримають трирічну візу, що дозволяє отримати дозвіл на роботу і державне медичне страхування, повідомила міністр закордонних справ Австралії Маріс Пейн.

9:19 Маріупольська міська рада повідомляє:

-колона автобусів для евакуації мешканців Маріуполя заїхала до Бердянська.

-посадка до автобусів відбувається на майданчику біля міського спорткомплексу (Мелітопольське шосе, 27).

-відправлення автобусів – об 11:00.

Окрім цього, чергові 5 автобусів для продовження евакуації мешканців Маріуполя виїжджають із міста Запоріжжя до Бердянська.

9:33 На 20 березня узгоджено 7 гуманітарних коридорів:

Донецька область

 Маріуполь – Запоріжжя. У Бердянську (вул. Кабельників, 132-А та Мелітопольське шосе 87-Б) продовжать заправляти особисті авто мешканців Маріуполя, які їдуть до Запоріжжя. Також до Бердянська та Запоріжжя довезуть тих маріупольців, які доїдуть до Мангуша.

Київська область

 Бобрик (ДК на вул. Шевченка, 2) – Бровари. Тарасівка (вул. 9 січня, 6) – Бровари. Бородянка (вул. Центральна, 331) – Біла Церква.

Харківська область

 Гуманітарні вантажі доставлять до Вовчанська, с. Рогань та Нова Рогань. 

9:39 Начальник військової адміністрації Кривого Рога Олександр Вілкул відправив Царьова за російським кораблем у відповідь на його пропозицію здатися російським військам.

10:25 КМДА повідомляє:

10:25Криминогена ситуація на Дніпропетровщині стабільно низька, щоденно поступає близько 200-300 повідомлень про підозрілих осіб, затримують 3-4 людей“, – заступник начальника ГУНП в Дніпропетровській обалсті Володимир Богоніс.

10:29 Загроза наступу з Білорусі на Волинському напрямку оцінюється як висока. Сили оборони України готові дати відсіч”, – розповіли журналістам у Генштабі.

10:30 93% громадян України опитаних соцгрупою «Рейтинг» вірять у те, що Україна зможе відбити напад росії

10:50 «Колону російського десанта відправили до пекла» – повідомляють сухопутні війська ВСУ.

 

https://dnipro.tv/wp-content/uploads/2022/03/ad_3614.mp4

11:14 Голова штабу оборони Дніпра Геннадій Корбан звернувся до бізнесменів та громадськості з проханням допомогти знайти Тойоти. «Потрібні Тойоти, будь-які: пікапи та вантажівки бортові! Багато вантажівок Ман, Івеко та багато Toyota! Це забезпечить нашу перемогу! Нам потрібна війна Тойот!» – написав він у себе на сторінці у ФБ.

У коментарі “Країні” він пояснив, що означає “війна Тойот” і чому “це забезпечить перемогу”. «Джипи та будь-які вживані пікапи це швидкі та маневрені машини, вони можуть працювати для потреб передових груп, які виїжджатимуть і як бджолиний рій будуть жалити на передових ділянках», – сказав Корбан. 

11: 15 Нове озброєння від США надійде до України найближчими днями – секретар РНБО Олексій Данилов.

Йдеться про такі поставки:

  1. Зенітні системи Stinger – 800 шт.
  2. ПТРК Javelin – 2000 шт
  3. Гранатомети АТ-4 – 6000 шт.
  4. Легкі гранатомети – 1000 шт.
  5. БПЛА – 100 шт
  6. Гранатомети – 100 шт
  7. Автоматичні гвинтівки – 5000 шт.
  8. Пістолети – 1000 шт
  9. Кулемети – 400 шт
  10. Рушниці – 400 шт
  11. Боєприпаси для стрілецької зброї, гранатометів та мінометів – 20 млн шт
  12. Бронежилети – 25000 шт
  13. Шоломи – 25000 шт 

11:45 У Київській області заборонено відвідування лісів населенням

11:50 Мінцифра повідомляє:

Як дітям навчатися дистанційно. Добірка онлайн-сервісів

Вторгнення Росії до України вплинуло на освітній процес — більшості шкіл довелося зачинилися.

Тому в Україні створюють все більше можливостей для дистанційного навчання, щоб школярі не відставали від освітнього процесу:

✅Всеукраїнська школа онлайн (https://lms.e-school.net.ua/guide). Для зручності розроблено мобільний застосунок, а також YouTube-канал.

✅Всеукраїнський онлайн-розклад (https://mon.gov.ua/ua/vseukrayinskij-rozklad), що містить посилання на матеріали з різних ресурсів. 

✅На ТБ-платфомах MEGOGO (https://megogo.net/ua/show/genres_education), 1+1 video (https://1plus1.video/vseukrainskaya-shkola-onlajn), Київстар ТБ (https://tv.kyivstar.ua/ua/education), sweet.tv (https://sweet.tv/education). 

✅Для дошкільнят розпочав роботу дитячий онлайн-садок НУМО – платформа, на якій зібрані відеозаняття для дітей віком від 3 до 6 років. Перегляд доступний на YouTube-каналах МОН  та ЮНІСЕФ  і на платформі MEGOGO.

✅Нагадуємо і про освітні серіали для дітей будь-якого віку на платформі  Дія.Цифрова освіта (https://osvita.diia.gov.ua/about). 

Переглядати матеріали можна будь-де та будь-коли абсолютно безоплатно.

Забезпечуємо дітей доступом до навчання. Все буде Україна

11:50 Втрати ворога за період з 24.02 – 20.03

12:10 “Щойно Маріуполь обстріляли чотири кораблі військово-морського флоту РФ”, – повідомляє “Азов.”

Ворог продовжує цинічно руйнувати український город, використовуючи весь доступний йому арсенал. 

12:24 Борис Філатов подякував працівникам сфери ЖКГ за їхню працю

12:26 Україна поставила собі за мету зібрати 70% торішнього врожаю, незважаючи на повномасштабну війну з РФ.

Про це повідомив заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма.

12:35 SPRAVDI – Як пережили ніч усі регіони України 

Ніч пройшла відносно спокійно, попри постійні повітряні тривоги. Ворог відмовився від активних дій та активно окопується, зводить фортифікаційні спорудження, намагається налагодити логістику. Бої та обстріли в Макарові, Бучі, Гостомелі, Ворзелі.

Загарбник веде хаотичний обстріл соціальної інфраструктури та житлових масивів. Переміщення ворога зафіксовано в Вишгородському та в Броварському районах.

19 березня у Чернігові обстріляно багатоповерхівки, промислові райони. Вночі — повітряні тривоги в Чернігові та області. У місті немає світла, опалення, проблеми зі зв‘язком, більша частина без газу.

Артобстріли передмістя Сум тривають вже тиждень, не обійшлася без них і ця ніч. Також вночі була повітряна тривога

Стандартні нічні тривоги. Ракетний удар по одному з сіл Коростеньського району. Зруйновано промислову будівлю. Жертв немає.

Вночі у Харкові були кілька атак, є загоряння житлових будинків, працюють рятувальники. Увечері внаслідок останнього обстрілу в районі ХТЗ загинули 2 цивільних, зокрема 9-річна дитина.

Ударів з неба по Харкову суттєво поменшало. На сьогодні фіксують розвідувальні літальні апарати. 

ЗСУ по деяких напрямках перейшли до контратаки, на дальніх підходах до Харкова розбивають ворожі колони. 19 березня в Дергачівському районі мобільний підрозділ Нацгвардії знищив велику кількість живої сили та техніки окупантів.

Росіяни намагаються прорватися в напрямку на Ізюм, але ЗСУ ведуть бої.

Вночі були обстріли Лисичанська та Рубіжного.За добу у Сєвєродонецьку та Рубіжному пошкоджено або зруйновано близько 30 об’єктів.

Ніч неспокійна. Обстріли по всій лінії: Авдіївка, Мар’їнка, Торецьк. Мар’їнка — спроби прориву. Місто сильно пошкоджене вогнем.

Важка ситуація в Маріуполі. У місті голод, йдуть вуличні бої. Люди намагаються самотужки виїхати з міста.

В окупованих селищах поблизу Маріуполя – Мангуш, Мелекіне – зібралося багато біженців.

По решті території області ситуація напружена, але здебільшого контрольована, крім Волновахи.

Були обстріли міста з градів, повітряна тривога. Продовжуються бої в області. Проходить евакуація з сіл, які відстояли, та доставлення гуманітарки. У частині населених пунктів відсутнє тепло та світло.

Ніч неспокійна, по області було чутно звуки вибухів, обстрілів. Ця інформація уточнюється. Загалом ситуація на Херсонщині з кожним днем наближається до критичної. У більшості віддалених районів та тих громадах, де перебувають окупанти, майже гуманітарна катастрофа.

Щодня збільшується кількість місць, де росіяни роздають свою гумдопомогу. Все це робиться під фільмування відеокамер ворожих ЗМІ.

 Кіровоградська, Дніпропетровська, Запорізька, Рівненська, Волинська, Закарпатська, Одеська, Полтавська, Львівська, Вінницька, Хмельницька, Тернопільська, Чернівецька області — ніч пройшла загалом спокійно, періодичні повітряні тривоги.

12: 50 У Каховці Херсонської області сьогодні – черговий мітинг проти російських військових та за Україну.

 

https://dnipro.tv/wp-content/uploads/2022/03/kakhovka_5653-2.mp4

13:15 МОЗ України заборонило продаж та застосування лікарських засобів, вироблених у Білорусі. Указ опубліковано на сайті МОЗ.

Там же вказано список заборонених препаратів. Усього їх 39.

Ті білоруські ліки, які вже завезені в Україну, дозволили продавати до закінчення терміну їх придатності. У МОЗ стверджують, що українці від заборони не постраждають, оскільки українські фармкомпанії виробляють аналогічні препарати.

13:17 Інформаційно-аналітичні телеканали України мають цілодобово транслювати телемарафон «UA разом». Відповідне рішення РНБО своїм указом увів у дію Зеленський.

Відповідно до рішення РНБО, Нацраді з питань ТБ та радіо рекомендовано вжити заходів щодо його реалізації.

13:21 У Херсоні сьогодні також мітинг проти російських військових і за Україну. 

https://dnipro.tv/wp-content/uploads/2022/03/kherson_8662-1.mp4

13:31 Мер Енергодару Дмитро Орлов заявив, що війська рф, які контролюють місто, викрали його першого заступника Івана Самойдюка. За словами Орлова, Самойдюк відучора не виходить на зв’язок.

13:52 Головне управління розвідки Міноборони заявило, що в рф не залишають спроб убити найвище керівництво України.

Повідомляється, що в Україну почали прибувати чергові групи ПВК “Ліга” (Вагнер). За даними ГУР МОУ, ключові “мішені” найманців – Володимир Зеленський, Андрій Єрмак, Денис Шмигаль.

14:03 Папа Римський Франциск назвав війну в Україні “безглуздою різаниною без виправдання”, просить припинити “цю огидну війну”.

 14:11 Оперативна інформація станом на 12.00 20.03.2022 щодо російського вторгнення

Триває двадцять п’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Стан, положення та характер дій сил оборони суттєвих змін за останню добу не зазнали. Захисники України надійно утримують зайняті райони та рубежі.

Завдяки героїчному національному спротиву Росія не досягла своїх загарбницьких цілей в Україні.

Водночас, зберігається загроза нанесення противником ракетних ударів високоточною зброєю великої дальності, зокрема і гіперзвуковим ракетним комплексом “Кинжал”.

Підтверджено чергові значні втрати серед вищого керівництва та командного складу з’єднань та військових частин зс рф. Під час боїв отримав поранення командир 346-ї окремої бригади спецпризначення з Прохладного, знищено командирів: 331-ї парашутно-десантного костромського ударного полку; «кузниці комдивів» – 247 десантно-штурмового кавказького казачого полку зі Ставрополя; 6-го гвардійського танкового червонопрапорного полку з Чебаркуля.

Зафіксовано ознаки підготовки збройних сил Республіки Білорусь до прямого вторгнення на територію України. Сили оборони нашої держави готові до відсічі. Безпосереднє залучення білоруських військ до збройної агресії рф проти України, всупереч волі рядових військових і переважної більшості білоруського народу, стане фатальною помилкою Олександра Лукашенка.

На Поліському напрямку ворог намагається закріпитись на захоплених рубежах, очікує посилення угруповання за рахунок прибуття резервів, проводить підготовку до наступу на столицю України – місто Київ.

Загарбники відновили повітряну розвідку та обстріли позицій Збройних Сил України із застосуванням армійської авіації та артилерії. 

На Сіверському напрямку активних наступальних дій не проводилось. Ворог продовжує перегрупування та зосередження сил і засобів для відновлення наступальних дій. По позиціях окупантів наші оборонці нанесли вогневе ураження. Зазнавши численних втрат, противник змушений перейти до оборони, вдається до мінування місцевості.

На Слобожанському напрямку окупанти активних наступальних дій не проводили. На території Бєлгородської області, поблизу Державного кордону України, виявлені позиції артилерії великої потужності. Ворог не полишає намірів встановити контроль над містом Ізюм, але втратив боєздатність своїх підрозділів та зупинений.

На Донецькому напрямку головні зусилля ворог зосереджує на штурмі населених пунктів Рубіжне, Сєвєродонецьк, Попасна. Намагався прорвати оборону наших військ у районі населеного пункту Верхньоторецьке, зазнав втрат, успіху не мав.

Продовжується блокування та обстріли міста-героя Маріуполя.

На Південнобузькому напрямку активних наступальних дій не велось, на окремих напрямках ворог перейшов до оборони. 

Тримаймо стрій! Разом переможемо! 

Слава Україні!

14:26 Брифінг радника голови ВП Олексія Арестовича щодо ситуації на фронтах. Головне: 

– Ситуація на фронтах «завмерла». Ні у РФ, ні Україна не має ресурсів, щоб зараз переламати ситуацію;

– кількість обстрілів та авіаударів по українських містах армією рф суттєво скоротилася;

– за інформацією української розвідки, після того, як командування армії РФ не змогло виконати поставлені завдання у ній «почалися репресії». 

14:30 Михайло Подоляк про тактику рашистів.

Вражає висока смертність серед найвищого командного складу рф. 6 генералів знищено. Генерал-майори Тушаєв, Герасимов, Колесников, Суховецький, Мітяєв, генерал-лейтенант Мордвічев. Десятки полковників, інших офіцерів. Тотальна неготовність, воюють кількістю та крилатими ракетами.

14:39 За підрахунками Пентагону, російська авіація здійснює близько 200 літако-вертольотних вильотів на день на територію України, більше 100 припадає – лише на Маріуполь.

14: 48 телеграмканал Крючок повідомляє: у Києві відкриваються ресторани.

Дмитро Федотенков, власник мережі ресторанів «Tarantino family» заявив, що компанія почала масово відкривати ресторани.

«Найближчими днями заробити 5-6 ресторанів. Вже два відкрили «Хачапури та вино» на Драгоманові та метро Олімпійська. Відкриваємо «Буффаліно» на Арсенальній. Villa Riviera на лівому березі Києва та Spezzo на Руссанівці. Грошей на цьому не заробимо, але дамо людям роботу та надію на майбутнє. Алкоголь продавати не будемо, ціни на страви не підвищуємо, єдине – скоротимо трохи меню, тому що у нас поки що немає доступу до всіх продуктів. Ми зібрали всі свої рештки на кінець лютого і пустили їх на волонтерів. Готуємо їжу для військових. Щодня годуємо від 8 до 10 тис. людей», – сказав “Країні” Дмитро Федотенков. 

15:12  Потік українських біженців через Львів почав суттєво скорочуватися. Про це заявив мер міста Андрій Садовий в ефірі телемарафону:

 «Якщо протягом перших двох тижнів через вокзал проходили орієнтовно 60 тисяч українців, зараз — приблизно 10 тисяч. Дещо процес стабілізувався. Більшість залишається, але ще більше їде за кордон».

15:29  За повідомленням «Української правди», поновлення переговорів офіційних делегацій України та росії в режимі онлайн планується завтра, 21 березня.

15:29 ДСНС України дає деталі щодо наслідків потужного вибуху та пожежі у Києві. Ідеться про попадання «уламків снаряда». Відразу до головного: інформація про постраждалих ще уточнюється. Проводиться евакуація, на сьогодні евакуйовано 6 людей.

Внаслідок попадання уламків снаряда, стався спалах на балконі 4-го поверху 10-поверхового житлового будинку та двох приватних автомобілів.

 15:32 Білоруська та українська діаспори землі Північний Рейн Вестфалія в Німеччині провели спільну акцію з маршем Дюссельдорфом проти військової агресії кремля.

15:45 У росії доктора Комаровського оголосили ворогом народу.

 “Сприймаю практично як державну нагороду… І компанія чудова.

Складність була одна – заспокоїти онучку, яка категорично не погодилася з тим фактом, що дідусь ворог. Зійшлися на тому, що бути ворогом поганих недолюдей – це правильно і зовсім не прикро”.

16:02 Верещук, посилаючись на дані розвідки, повідомляє, що за маршрутом узгодженого гуманітарного коридору Харків – Мала Рогань на тимчасово непідконтрольній території є ознаки підготовки росіян до захоплення гуманітарної колони з мінуванням колії.

Прошу терміново поширити цю інформацію. Відповідальним особам вжити заходів безпеки. Вимагаю від російської сторони припинити провокації та цинічні порушення міжнародного гуманітарного права!написала Верещук. 

16:15 Голова Запорізької ОДА повідомив, що із Бердянського морського порту зникли п’ять кораблів з українським зерном.

Люди кажуть, що їх відігнали російські буксири“. 

16:27 Президент Зеленський підписав закон про продовження СП. Військовий стан в Україні продовжено на 30 діб з 26 березня. 

16:33 Верховний комісар ООН з питань біженців Філіппо Гранді заявив, що вже 10 мільйонів українців залишили свої будинки через напад росії. 

Остаточне рішення про заборону партій, діяльність яких призупинила РНБО,  ухвалюватиме суд. Про це повідомила нардеп-«слуга», представник Ради у КСУ Ольга Совгіря.

Перелік партій, чия діяльність призупинена: “ОПЗЖ”, “Партія Шарія”, “Наші”, “Опозиційний блок”, “Ліва опозиція”, “Союз лівих сил”, “Держава”, “Прогресивна соціалістична партія України”, “Соціалістична партія України”, “Соціалісти”, “Блок Володимира Сальдо”. 

17:27 Сергій Гайдай, голова Луганської ОДА/ОВА повідомив про 56 загиблих у Кремінній. Розстріляли впритул з танка.

11 березня російські окупанти з танка обстріляли будинок для людей похилого віку у Кремінній. 

Цинічно та навмисно. Просто підігнали танк, поставили навпроти будинку і почали стріляти.

Ті, хто доживали свій вік у будинку – 56 людей – загинули на місці. Тих, хто вижив, а це 15 людей, окупанти викрали та вивезли на окуповану територію у Сватове до обласного геріатричного інтернату. 

Дістатися до місця трагедії досі неможливо.

17:32 Україна не може погодитись на втрату суверенітету та територіальної цілісності, заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю телеканалу CNN.

 17:39 Франція оголосила про заморожування активів Центрального Банку росії на суму €22 млрд. Про це заявив міністр економіки та фінансів Франції Брюно Ле Мер в ефірі радіостанції RTL

Міністр також повідомив про заморожування коштів приватних осіб у французьких установах на суму 150 мільярдів євро. Під санкції потрапить і нерухомість приблизно 30 росіян вартістю півмільярда євро.

 Через вторгнення рф найближчим часом допомога знадобиться 12 мільйонам українців усередині країни та понад 4 мільйонам – за її межами, повідомляє ООН.

17:56 Бої в районі Кривого Рогу ведуться на відстані від 40 до 10 кілометрів до міста, – повідомив голова військової адміністрації міста Олександр Вілкул в ефірі телемарафону.

За його словами, спроб штурму Кривого Рогу великими колонами не було: 

«Вони змінили тактику, намагаються сунутися колонами по 20-30 автомобілів. Але ворог зазнає великих втрат у техніці та живій силі». 

Обстрілів міста не було.

18:00 Втомилися говорити. Десь на просторах рашки.

18:22 На Чорнобильській АЕС, яка перебуває під контролем армії рф, сьогодні, 20 березня, вдалося провести часткову ротацію персоналу. Повідомляється, що вивезли 64 особи:

– 50 осіб змінного персоналу ЧАЕС;

– 9 службовців Національної гвардії України (8 жінок та 1 онкохворої);

– 1 службовець Державної служби надзвичайних ситуацій;

– 4 “сталкери”. 

18:24 Офіс Генпрокурора розпочав розслідуванні злочинів окупантів.

Обстріл будинку для людей похилого віку із 56 загиблими – на Луганщині розпочато провадження.

🔷 За процесуального керівництва органів прокуратури Луганської області, зареєстровано п’ять кримінальних проваджень за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1, ч. 2 ст. 438 КК України).

🔹 За даними слідства, 11 березня 2022 року з танка обстріляно приміщення будинку для людей похилого віку, розташованого на території селища Стара Краснянка Кремінської тергромади Луганської області. Внаслідок віроломних дій військовослужбовців збройних сил російської федерації та учасників контрольованих рф НЗФ, загинули 56 людей похилого віку, які проживали у закладі. Водоночас 15 людей, які залишились живими, окупанти незаконно позбавили волі та вивезли на тимчасово окуповану територію – у м. Сватове Луганської області.

🔹 У березні 2022 року військовослужбовці збройних сил російської федерації та учасники контрольованих рф незаконних збройних формувань відкрили вогонь по мирним містам регіону – Рубіжне, Кремінна, Лисичанськ та смт Врубівка. Внаслідок обстрілів пошкоджено багатоповерхівки, житлові будинки та господарські споруди містян. Під час обстрілів тілесних ушкоджень зазнали три мешканця Луганщини, три особи загинули, серед яких один співробітник прикордонного органу.

🔹 Працівники ДСНС у ході розбирання завалів бомбосховища в районі ТОВ НВП «Зоря» у м. Рубіжне, виявили двох малолітніх дітей віком приблизно 1 та 5 років. Вони померли в кареті швидкої.

🔹 Такі дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме ст. 51, 52 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти.

🔹 Досудове розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчим відділів поліції Сєвєродонецького районного управління поліції Головного управління Нацполіції в Луганській області.

🔹 Наразі правоохоронці вживають всі можливі та належні заходи для документування воєнних злочинів, вчинених представниками збройних сил російської федерації.

18:25 20 автобусів та 250 автомобілів із села Бобрик прибули до Броварів.

Евакуйовано 1600 осіб, з них – 843 дитини.

18:26 У Святошинському районі столиці снаряд потрапив у двір поряд із десятиповерховим житловим будинком.

У ДСНС повідомили, що внаслідок влучення сталася пожежа на балконі 4 поверху будинку, а також спалах 2 автомобілів.

Як повідомив мер Києва Віталій Кличко, будинок сильно пошкоджений та згоріли машини у дворі. Наразі загиблих немає. 5 людей постраждали. Двох із них було госпіталізовано. 

https://dnipro.tv/wp-content/uploads/2022/03/klychko_6178.mp4

18:30 Слід від снаряда, який впав сьогодні у Святошинському районі – величезна яма.

18:30 Володимир Зеленський виступає перед парламентом Ізраїлю.

«Ми в різних державах та в абсолютно різних умовах. Але загроза в нас одна – тотальне знищення народу, держави, культури та навіть імені.

Я хочу, щоб ви задумалися про 24 лютого, початок вторгнення росії в Україну. Цей день увійшов в історію двічі, і обидва рази, як трагедія для українців і для євреїв.

24 лютого 1920-го року була заснована НСДАП – партія, яка забрала мільйони життів, що знищила цілі країни.

Через 102 роки, так само 24 лютого, було віддано наказ про вторгнення росії на територію України. Це вторгнення, яке забрало тисячі життів і зробило мільйони людей вигнанцями. Наші люди зараз розкидані світом, шукають безпеку, як колись шукали і ви.

Послухайте що говорить Кремль. Там звучать терміни, які звучали в нацистській Німеччині. Під час Другої світової війни це називалося «остаточним вирішенням єврейського питання». А зараз у Кремлі це називається «остаточне вирішення українського питання».

Народ Ізраїлю, ти бачив, як російські ракети вдарили по Бабиному Яру, де поховано понад 100 тисяч жертв Голокосту. Першого ж дня російські снаряди вдарили по місту Умань, що відвідують десятки тисяч євреїв щорічно.

Упевнений, що кожне слово мого звернення у ваших серцях відгукується болем, але чи можете ви пояснити, чому ми досі звертаємось до всього світу за допомогою, навіть до вас звертаємося за візою? Байдужість вбиває, розрахунки часто помилкові, а посередництво може бути між державами, а не між добром та злом.

Кожен знає, що ваша протиракетна оборона потужна, ваша зброя є сильною, ви можете відстоювати інтереси свого народу і ви можете захистити сьогодні життя українців, українських євреїв.

Чи можна довго питати, чому ви досі не дали зброю чи чому не ввели санкції проти росії? Але це буде ваш вибір. Тепер ви маєте вибір»

18:40 У Дергачах на кухню прилетів такий ось “подаруночок” від рашистів. 

https://dnipro.tv/wp-content/uploads/2022/03/derhachy_2022-03-20_19-20-31.mp4

19:16 “Укрзалізниця” повертає платний проїзд неевакуаційними поїздами, а також закордонними рейсам.

При цьому евакуаційні поїзди внутрішнього сполучення та міжміські електрички залишаться безкоштовними.

Повернення до систематизованого продажу квитків на міжнародні рейси дасть змогу пасажирам планувати свою подорож заздалегідь і гарантовано забезпечити собі місця у вагоні, адже посадка буде по квитках.

“2,75 млн українців та громадян інших країн вже врятовано залізницею і доставлено до безпечних місць. І ми продовжимо це робити, свідомо лишаючи всі внутрішні евакуаційні рейси безкоштовними. Це питання честі для нас, адже будь-хто повинен мати можливість убезпечити себе та своїх близьких, покинувши найбільш “гарячі” точки у безпечних вагонах “Укрзалізниці”, – каже Олександр Перцовський, керівник пасажирського напрямку Укрзалізниці. – Ми також бачимо нормалізацію трафіку за кордон – близько 12 тисяч пасажирів на день замість 20 тисяч ще тиждень тому. А відтак ми систематизуємо процес посадки і вводимо можливість цивілізовано придбати квитки та оплатити послуги перевізника. Це дозволить нам у свою чергу виконати свої зарплатні зобовязання перед поїзними бригадами, які з першого дня війни самовіддано вирушають у рятівні евакуаційні рейси, подекуди курсуючи по два тижні поспіль.”

Евакуаційні рейси “Укрзалізниці” всередині країни не потребують придбання квитків, посадка є безкоштовною, пріоритетом користуються діти та матері. 

Нагадаємо, що на сайті https://uz-vezemo.com/ доступний повний перелік актуальних рейсів, а рейси з відкритим продажем позначені зірочкою.

19:22 Президент США Джо Байден не збирається відвідувати Україну наступного тижня під час візиту до Європи. Про це повідомляє Джен Псакі. 

19:38 Девід Бекхем віддав свій Instagram із 71,4 млн передплатників харківському лікарю Ірині Кондратовій

Мета – щоб вона показала світові правду про війну в Україні, за яких умов доводиться працювати тим, хто давав клятву Гіппократа.

Кондратова виклала кілька сторінок про роботу Харківського регіонального перинатального центру в умовах бойових дій.

 Аудиторія Девіда – понад 71 мільйон людей.

Раніше Девід та його дружина пожертвували мільйон доларів на користь українським дітям. 

19:45 Громадяни України, які в’їхали до Чехії після російського вторгнення, з наступного тижня зможуть працювати на території країни без спеціального дозволу.