Site icon Телеканал «ДніпроTV»

«Хрест ЗСУ»: У Дніпрі презентували інсталяцію в пам’ять про загиблих захисників України

У Дніпрі відкрили інсталяцію «Хрест ЗСУ». Вона присвячена подвигу захисників України, які віддали життя за незалежність та суверенітет нашої країни. Інсталяція зроблена з протитанкових їжаків. А сам «Хрест ЗСУ» – це відомий символ українського контрнаступу. Зокрема, він використовувався на техніці ЗСУ під час Харківського контрнаступу у вересні 2022. 

«Цю інсталяцію ми встановили з ініціативи воїнів 128-ї бригади ТрО. Нещодавно на честь цієї бригади ми перейменували вулицю Курчатова. Це бригада дніпровського формування. 80% її складу – дніпряни.  Звичайно,  необхідно відзначати цих людей. Сьогодні, під час відкриття інсталяції, ми відзначали нагородами від міської ради «Захисник вітчизни» наших бійців. Нагородили чотирьох воїнів, також дуже багато нагород, нажаль, були вручені посмертно», – зазначив секретар міськради Дніпра Олександр Санжара.

Пан Микола прийшов на захід з зображенням фотографії сина Сергія на футболці. Той отримав посмертну нагороду «Захисник вітчизни». Сергій був добровольцем. Служив у 128-й бригаді ТрО. Загинув у березні цього року. Йому був 31 рік. 

«Коли почалась війна, він (Сергій) був у Польщі. Повернувся, аби захищати Україну, пішов сам. Вдячний його побратимам, що запросили, дякую, що не забувають», – сказав батько героя, пан Микола. 

Ідея інсталяції належить воїну 128-й бригади ТрО на позивний «Доцент», розповів заступник командира 128-ї Бригади Тероборони з морально-психологічного забезпечення Сергій Слодзик: «Ми використали протитанкові їжаки, адже вони вже не знадобляться в обороні Дніпра. Я вважаю, що   вшанування пам’яті загиблих воїнів – це завжди дуже важливо. Визволення нашої землі дається дуже важко, криваво. Важливо, щоб про це пам’ятали і майбутні покоління».

Читайте також: У Дніпрі у День захисників та захисниць України вшанували полеглих героїв