Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Харківські лікарі роблять у Дніпрі складні операції на хребті

У Дніпрі працює унікальний медичний центр хірургії хребта. Для складних операцій долучають лікарів з різних регіонів…

«Ми до цього носили 2 місяці гіпс, а потім корсет».

16-річний Дмитро минулого тижня переніс складну операцію на хребті.

Дмитро Горачов, дніпрянин: «Я з народження мав сколіоз і кіфоз. Боліла спина після операції, як скажена. А зараз нормально, не болить так. Умови дуже сприятливі, дбайливо до мене відносяться. Навіть коли я скажу про медсестер — це вже, можна сказати, на іншому рівні турбування».

Оперували його хірурги з Харкова, які через бойові дії змушені їздити в інші міста рятувати пацієнтів.

Дмитро, лікар-ортопед: «Коли ти стоїш в операційній і прилітає десь поруч, то не є дуже приємно. Але, на жаль, таке трапляється. Пацієнти починають ходити тільки на наступний день, їм важко ходити, а коли повітряна тривога, їх треба кудись евакуювати. І це важко. Тому ми не можемо забезпечити їх безпечне знаходження у лікарні. Тому ми наше відділення зараз не відкриваємо».

Сколіоз, кіфоз, метастатичні ураження кісток. На базі дніпровського центру за пів року виконали більше 50 хірургічних операцій на хребті. Пацієнти різного віку та з усіх куточків України.

Андрій, ортопед: «У нас спектр пацієнтів практично не змінився. Ми поміняли місце роботи і вони переїхали з нами сюди, незважаючи на те, що йде війна. Вона не скасовує хвороби та людські страждання. У нашій спеціальності є такі випадки, коли ми не можемо відкласти лікування до закінчення війни».

Пані Валентину врятували від страшного захворювання. Через рак молочної залози імунітет знизився і почав руйнуватися хребет.

Валентина Карпенко, пацієнтка з Харкова: «У п’ятницю пройшла операція, на другий день мене вже підняли. Вони сказали: «Ви станете на ноги». Я не повірила, але я стала на ноги. Завдяки Господу Богу, що я потрапила до таких людей, що вони мене врятували. Я просто не можу представити, що було б через неділю, через дві — це би закінчилося дуже плачевно».

Пацієнтку мають виписати прийдешнього понеділка. Жінка зізналася, що хоче якнайшвидше побачити рідних і щоб закінчилася війна.