Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Кабмін ухвалив реформу вищої освіти в Україні: що вона передбачає

Уряд схвалив законопроєкт щодо реформи вищої освіти в Україні, повідомив очільник Мінцифри михайло Федоров.

Так, згідно з ним, з 2024 року планують скасувати заочну та вечірні форми навчання. Їх замінить дистанційна. За задумом, студенти зможуть самостійно обирати зручний час для навчання

Також студенти-контрактники зможуть змінювати терміни навчання — наприклад, завершити бакалаврат за 3 роки замість 4 або навпаки — за 6 років. Це має допомогти їм краще формувати графік.

На перших курсах студенти вивчатимуть загальні предмети, а обиратимуть спеціальність пізніше. Наприклад, можна буде вступити на галузь “Соціальні науки”, до якої входять спеціальності соціологія, політологія та соціальна робота. Після закриття 120 навчальних кредитів за 1-2 роки можна буде обрати конкретний фах.

Крім того, збільшать обсяг предметів на вибір. Для регульованих спеціальностей вибірковими стануть усі курси, а для нерегульованих — 25-50%. Кількість авдиторних годин з викладачами планують зробити фіксованою — 10 з 30 годин одного курсу для бакалаврів та 8 з 30 для магістрів. Це можуть бути як лекції, так і практичні заняття.

За словами Федорова, це має наблизити українську освіту до європейських стандартів.

Читайте також: Зеленський провів кадрові перестановки в СБУ