Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Історична ніч: лідери ЄС сказали «Так» українській євроінтеграції

«Україна – частина європейської родини» – таку документальну заяву вночі 11 березня оприлюднила Рада Європи. ЄС визнав наміри та європейський вибір України, як зазначено в угоді про асоціацію. Нічну неформальну зустріч у Версалі глави держав назвали історичною ніччю.

Після п’яти годин запальних дебатів лідери ЄС сказали «Так» українській євроінтеграції.

“Процес почався. Тепер ми та українці повинні зробити це швидко”, – написав у своєму Твіттері президент Литви Гітанас Науседа.

Однак, премєр-міністр Нідерландів Марк Рютте та президент Франції Еммануель Макрон вважають, що це довготривалий процес. Адже наша країна знаходиться у стані війни. Лідери ЄС в документі, зокрема, зазначили:

“Безпідставна агресії Росії проти України різко порушує міжнародне право та устави ООН, підриває європейську та глобальну безпеку. Створює невимовні страждання українському народу. Росія та її спільниця Білорусь будуть притягнуті до відповідальності за агресію та злочини”.

Сьогодні ж Білий дім висловив свою рішучість у підтримці України. Президент США Джо Байден заявив про нові поставки оборонного спорядження. Американський президент додав, що їхні економічні санкції і надалі підриватимуть економіку Росії.

Джо Байден, президент США: “Україна ніколи, ніколи не стане перемогою для російського президента Володимира Путіна. Сполучені Штати та всі народи світу будуть підтримувати український народ, який захищає свою країну. Але Путін, схоже, сповнений рішучості продовжувати свій кривавий шлях. Однак, війна Путіна з Україною зробить Росію слабшою, а світ сильнішим”.

Вторгнення росії в Україну змушує держави-члени ООН «об’єднатися у співпраці та солідарності», щоб подолати порушення міжнародного права. Про це заявив генсек ООН Антоніу Гутерреш на засіданні Генеральної асамблеї. Він зазначив, що зібрання відбувається в «тіні вторгнення Росії в Україну». В планах Генерального секретаря – зміцнювати багатосторонню систему і переглянути стару, адже світ досі дивиться у ядерну прірву. І все через те, що «в серці Європи вирує багатопланова війна, яка порушує статут ООН», наголосив генеральний секретар.

Тим часом до Міноборони РФ нібито надійшло понад 16 тисяч заявок від добровольців із Близького Сходу, які хочуть воювати за так звані “ДНР” та “ЛНР”. Принаймні так заявив міністр оборони Росії Сергій Шойгу. За його словами, вони запрошують сирійських найманців через постачання озброєння в Україну з усіх боків.
Також розвідка НАТО зафіксувала 12 бойових російських літаків на аеродромах Білорусі. Щонайменше 9 з них рушили в напрямку Києва. Міністерство оборони Великобританії зазначило, що Росія готує нову атаку на українську столицю.