Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Іранські дрони Shahed: чи навчилися оборонці України збивати дрони-камікадзе

Вже два тижні країна-агресор тероризує Україну іранськими дронами-камікадзе Shahed. Їх бачили у небі над Одесою і Кривим Рогом. Наскільки ефективна ця зброя і чи навчилися оборонці України збивати ці дрони? 

Іранські дрони-камікадзе Shahed — нова зброя армії окупантів. Ці БПЛА вже скеровували на Дніпропетровщину, Миколаївщину та Одещину.

«Всі тріщини, і так все повилітало, весь під’їзд. Тільки зробили, подивіться».

Безпілотний літальний апарат Shahed-136, російське маркування – Герань-2. Максимально простий за технічними характеристиками і для масового виробництва. Має бензиновий двоциліндровий двигун, літає на низьких висотах, бойова частина — 40 кілограмів вибухівки. Для порівняння: бойова частина крилатої ракети «Калібр» – 200-450 кілограмів. Низьку ефективність Shahed компенсують дешевизною і масовістю виробництва. Сьогодні ці дрони — загроза для півдня України.

Наталя Гуменюк, начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони України “Південь”: «Тактико-технічні характеристики дронів-камікадзе типу Shahed-136 дозволяє їм сягати саме південних областей. Випущені з тимчасово окупованої території, вони можуть долітати саме до Нікопольського району, Очакова і Одещини».

Точна кількість дронів на озброєнні рф невідома — від 40 до 1000 одиниць. Перше повідомлення про їхнє застосування датується 13 вересня. Про наміри росіян закупити цю техніку говорили ще у липні. Тож чи могли рашисти за місяць навчитися користуватись Shahed чи ними керують іранські військові?

Іван Киричевський, експерт Defense Express: «За деякими даними, іранські фахівці присутні навіть на території окупованої Херсонської області. І це в першу чергу іранські структури застосовували ці дрони. Росіяни просто забезпечували цей процес. Варто пам’ятати, що програми управління дронами зав’язані на перську мову. Росіян, які знали б і фарсі, не так багато. Певно, тому там і виникли іранці».

Все ж не так страшні Shahed, як їх малюють. Дрони невлучні, повільні і гучні. Через що їх у народі прозвали «мопедами». Наші вояки вже навчилися протидіяти цим БПЛА.

Іван Киричевський, експерт Defense Express: «Наші бійці навчилися збивати такі дрони буквально за допомогою усіх засобів, які є у розпорядженні. Зенітні кулемети – значить зенітні кулемети. Переносні зенітно-ракетні комплекси теж в хід ідуть. І навіть були повідомлення, що збивали зі звичайних ЗРК. Факт, що навчилися збивати всім, чим можна влучити по такому маленькому об’єкту».

Наталя Гуменюк, начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони України “Південь”: «Були випадки, коли вони потрапляли в об’єкти, але зовсім не ті, в які спрямовувались. Тобто, наприклад, влучали в лінію узбережжя. Так, це теж руйнування, але зрозуміло, що використання цих дронів — це взагалі ураження якихось об’єктів, тому що направляти їх по якихось позиціях або по скупченню особового складу — нерезультативно. Їх призначення — імітація ракет, але за менші кошти».

Та попри те, що українські ППО навчилися збивати Shahed, експерти не радять населенню ігнорувати сигнали тривоги. І реагувати на всі попередження.