Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Імпортозаміщення на росії провалилося

Провал імпортозаміщення рф спостерігається як з продуктами харчування, так і в інших сферах. Чиновники всіляко заохочують створення російських смартфонів, але їхній випуск відміняють через відсутність імпортних деталей. Нові “Лади” не оснащені захисними системами, а в ресторанах «Смачно та крапка» заплющують очі на всі санітарні норми. Про спроби та провали імпортозаміщення в країні-агресорці –далі…

росія взяла курс на імпортозаміщення ще у 2014 році, коли проти неї було введено перші санкції через анексію Криму та окупацію частини Донецької та Луганської областей. За 8 років спеціальною комісією було реалізовано понад півтори тисячі проєктів.

Дмитро Медведєв, російський державний і політичний діяч: «Для промисловості минулий рік був непростим. Споживчий інвестиційний попит — він знижувався, індекси виробництва також знижувалися. Проте на цьому фоні майже у всіх відпрацьовуючих галузях зафіксовано було й зниження частки імпорту».

Насамперед наголос було зроблено на харчовій продукції. У стислі терміни з’явилися великі агрокомплекси в Білгородській, Курській, Брянській областях.

Сергій Кривич, генеральний директор агропідприємства у Тюмені: «Ми запланували цього року виробити певну кількість молока. Виготовити на рослинницьких полях ту продукцію, яку нам необхідно зробити у тваринництві. Ми планували придбати велику кількість техніки. Все, що ми запланували на цей рік – ми зробили. У наступний рік дивимося з упевненістю».

Призупинення роботи ресторанів швидкого харчування на кшталт McDonald’s, KFC та інших, як вважають російські чиновники, пройшло безболісно. Після оголошення про вихід з ринку, компанія McDonald’s продала свій бізнес російському бізнесмену Олександру Говору, який запустив нову мережу ресторанів “Смачно та крапка”.

Втім, McDonald’s не просто пішов з ринку, він полишив росію зі своїми санітарними нормами, технологічними картами та нормами ділової поведінки. росіянам залишилися бургери з комахами та пліснявою.
Інтернет-магазин «Вайлдберис», в свою чергу, продовжує продаж брендів, які пішли з ринку росії. Люксова продукція – за підозріло низькими цінами. Годинники Майкл Корс зі знижкою 90%.

“Самі годинники виглядають нормально, але вся упаковка, поліграфія та документи… начебто надруковані на домашньому принтері. Відмова, я не впевнена, що це оригінал”.

“Боялася підробки, тож уважно розглядала годинник. Начебто все відповідає, годинник схожий на оригінал, але вкладена книжечка з нечітким розмитим шрифтом – підробка. З’їздила в офіційний магазин, звірила – точно підробка. Не знаю, що думати. У магазині вартість у 1,5 рази дорожча. Відмова”.

Нові російські “Лади” без іноземних комплектуючих стають смертельно небезпечними. В авто немає подушки безпеки. А при оформленні договору купівлі-продажу покупець має підписати два додаткові документи. У першому він погоджується, що автомобіль не обладнаний так званою «тривожною кнопкою». У другому – обмеження щодо виїзду за межі росії.

«АвтоВАЗ сьогодні сказав так: зараз імпортні комплектуючі в дефіциті і тому нові моделі є максимально можливою локалізацією».

Як з’ясувалося, автомобілі Lada, якими пишаються росіяни, практично на 70% складаються з імпортних деталей. Зокрема, компанії довелося шукати заміну системі стабілізації та антиблокувальної системи від Bosch та німецьким термостатам. 

Імпортні деталі Lada Vesta:
ABS – Німеччина;
SPS – Німеччина;
Термостат – Німеччина;
Елементи ГРМ – Німеччина;
Компресор кондиціонера – Чехія;
Помпа та масляний насос – Тайвань;
Мікрочіпи – Тайвань;
Котушка запалювання – Італія;
Генератор – Турція;
Тормозна система – США;
Все навісне обладнання – Франція.

«У моїх руках такий чудовий телефон. Вітчизняний телефон. AYYA T1. Давайте подивимося, що всередині».

Перша версія апарату AYYA T1 вийшла в продаж у жовтні минулого року. Передбачалося, що модель AYYA T2 дебютує цього року. Однак, як тепер стало відомо, у “Ростеху” виникли труднощі з постачанням процесорів “Скіф” для нового апарату.

Ноу-хау для російсько імпортозаміщення – це жовтий папір. Заступник голови Мінпромторгу Олег Бочаров жваво переконує у користі такого офісного паперу.

«Ми дізналися, що такий білий офісний папір, що відсвічує, завдає шкоди здоров’ю. Виявляється, фактурніший папір — він корисний для очей людини».

Російське імпортозаміщення – це продавати підробки на мультибрендових платформах та створювати небезпечні автомобілі. Список товарів можна продовжувати нескінченно. Від заміни Коли, Спрайту та Фанти — до нових батончиків Твікс.