Site icon Телеканал «ДніпроTV»

«Ікона пам’яті загиблим за незалежність України»

Іменні барельєфи для сімей полеглих воїнів.У Дніпрі працює майстерня, в якій створюють меморіальні скульптури, при свячені нашим захисникам та їхнім подвигам. Таких усього три на всю країну.

Виконання державного гімну, перегляд відеофільмів, спогади минулого, розповідь та встановлення барельєфу. Так у школі юних техніків вшанували пам’ять полеглих героїв.

“На ньому зображена Україна, яка прихиляє до себе загиблого воїна. Воїн загинув на полі бою, і вона його втішає і висловлює свою вдячність. Цим барельєфом ми висловлюємо подяку батькам, в першу чергу батькам, які виростили і виховали героя”, – розповіла керівниця майстерні “Січеслав” Ганна Счасна.

Проєкт створення гіпсових барельєфів у Дніпрі започаткувала у 2015 році італійська скульпторка і художниця Олена Карамушко, яка має українське походження. Вона приїхала в Україну, аби навчити художників, майстрів та волонтерів відливати форми. І саме в той час утворився проект під назвою “Барельєф Ікона пам’яті”.

“Ікона пам’яті загиблим за незалежність України” – це всеукраїнський проєкт, головна мета якого: вшанування та збереження пам’яті про загиблих героїв України. Наразі проєкт має майстерні в трьох містах – у Василькові, Житомирі та Дніпрі.

За майже шість років існування проєкту, такі барельєфи створили для понад сотні родин загиблих захисників. “Ікона пам’яті” умовна назва барельєфу, який кожна сім’я сприймає і як мистецький виріб, і як ікону.

“Один з таких барельєфів був присвячений військовому, який загинув у Донецькому аеропорту, і причому мешкав тут поруч із цим закладом. Це один з таких, який сьогодні виготовлено гуртком “Січеслав” і встановлено у палаці”, – повідомив виконуючий обов’язки директора департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання ДМР Сергій Луденський.

У майстерні вирує робоча, але водночас і творча атмосфера. Саме тут створюються ці дивовижні вироби.

Створення барельєфу кропітка та емоційно важка робота. Оскільки вони першочергово меморіальні. Але саме в такий спосіб закарбувати пам’ять про наших героїв можна на довгі роки.

Читайте також: На Донеччині загинув доброволець 25-ї окремої повітрянодесантої Січеславської бригади