Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Європа рятує українців: які документи потрібні для в’їзду?

5 мільйонів українців нині евакуювалися в Європу. З початку повномасштабного вторгнення російського агресора на територію України, чверть населення змушена була виїхати за кордон. Через великий потік біженців, європейські держави спростили правила в’їзду. Які документи потрібно мати з собою під час перетину кордону?

Діти, жінки та дорослі. Сотні українців в Гамбурзі вишикувалися в черги, аби отримати тимчасовий прихисток. І це лише один із пунктів надання адміністративних послуг в Європі.

Надія Овечкіна, біженка з Івано-Франківська: “Перші дні, місяці було дуже важко це зробити, того що були черги і треба було стояти. Та деякі люди стояли по день-два. З малою дитиною це було дуже складно, але зараз це все дуже спростилося”.

Війна росії проти України спровокувала найбільшу міграційну кризу в Європі з часів Другої світової. Майже за три місяці межі України залишили більше 5 мільйонів людей. Зараз більшість країн надають тимчасовий захист біженцям, але по-новому.

Олена Доненко, адвокат: “Кожна країна приймала свої особисті правила, і це зовсім нові правила, які ще діють лише з лютого місяця. Найбільш сприятливі, як на мене, такі правила саме у Польщі. Людина повинна мати закордонний паспорт – обов’язково, теж саме стосується і дітей. Якщо немає такого паспорту, людина може мати звичайний закордонний або громадянина України. Це стосується людей, які їдуть до сусідньої держави з гарячих точок”.

 ФоСервіс – компанія, яка аналізує потік біженців у Європі. Найбільше українців дійно наразі перебувають в Польщі – майже 40 %. На другому місці Німеччина – 12,9 %.
За допомогою опитування з’ясували, що при цьому охочих оформити саме статус біженця – майже немає.

Вікторія Скорбота, директорка з розвитку 4Service в Україні: “Більшість громадян приймають все ж таки статус тимчасового захисту. В різних країнах є різні умови, але загалом він дається на рік. Він дозволяє отримати всі ті самі пільги за кордоном, що й статус біженця, і мати більшу свободу. І ще це пов’язано з тим, що все ж таки більшість громадян збиралися повернутися в Україну, а статус біженця, він передбачає, що ти деякий час не можеш повернутися взагалі. 

Тимчасовий захист також передбачає медичне страхування і можливість працевлаштуватися. Фахівці 4Service продовжують вивчати життя біженців в Європі. І в же в наступному випуску ми покажемо, як адаптуються українці на чужині.

Ольга, коли почула потужний вибух в своєму місті, зрозуміла, аби врятувати дитину, їй доведеться тікати. Зараз разом з донькою перебуває в Угорщині, але дуже хоче повернутися додому.

Ольга Середа, біженка з Кременчука: “Місто, в якому я проживаю, невеличке – десь близько 20 тисяч. Тут дуже багато українців стало. Коли до магазину ходиш, чуєш рідну мову. До речі, дуже багато роботи є. Я так слухаю людей – це заводи. Якщо ти влаштовуєшся на роботу, то тобі надають житло, само підприємство”.

Нині до України повернулися майже 2 мільйони громадян. Адже віра у перемогу дає сили та надію на повернення.