Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Євреї Дніпра згуртувались заради України

Єврейська громада Дніпра продовжує активно працювати і рятувати життя українців. Наша знімальна група побувала у дніпровській «Менорі», де розташований благодійний фонд “Хесед Менахем”, який поширив діяльність не лише на всю Україну, а й на весь світ. 

Єврейська спільнота Дніпра активно працює, благодійний фонд «Хесед Менахем» надає психологічну та матеріальну підтримку літнім людям, консультує, допомагає біженцям всередині дніпровської “Менори” і в оселях дніпрян.

Олег Ростовцев, голова фонду «Хесед Менахем»: “Кожного дня до них приходять люди, які їх перевертають, які готують їм їжу, які до них… роблять вони все. Все. І ми відповідаємо за цих людей похилого віку.
Ми заздалегідь, з понеділка, почалось в четвер, прийнялись робити якісь запаси на те, що потреба буде у людей, вони не зможуть виходити, ще є що. Треба попіклуватись про цих самотніх людей, щоб вони просто вижили, щоб у них було життя”.

Всі телефони «Хесед Менахем» червоні від дзвінків.

“Алло, горячая линия благотворительного фонда «Хасед Менахем», зовут меня Любовь Григорьевна, здравствуйте. Майя, ручку”.

Телефонують не лише ті, кому потрібна допомога, а й ті, хто може чимось допомогти — з усіх куточків світу.

“В Штутгарте, да. Я поняла. Хорошо, а скажите, пожалуйста, к границе, куда мы сейчас эвакуируем наши семьи, вы могли бы людей забирать?”

Олег Ростовцев, голова фонду «Хесед Менахем»: “Это помощь тем категориям людей, тем старикам и членам их семей, которые хотят покинуть город, к сожалению. Их немного, кстати. Немного людей уезжают, очень много людей говорят: «Мы никуда не поедем». А часть людей не могут никуда уехать. Мы не можем сделать всё, но мы сделаем всё, что можем. Всё, что можем, мы сделаем. Но это, конечно же, дополнительная помощь этим категориям людей”.

Голова фонду додає: сьогодні згуртувались всі спільноти Дніпра. Релігія і мова більше на мають значення. Працюють всі безупинно.

Олег Ростовцев, голова фонду «Хесед Менахем»: “Ми віримо, що хоча ми різні, але ж ми служимо єдиному ділу. І ці перегородки — вони не доходять до самого верху. У нас є багато-багато єврейських організацій – і єврейська школа, і єврейський будинок похилого віку. Є єврейська релігійна громада, є єврейські освітні програми. А є Хесед, який працює і робить свою справу”.

«Хесед Менахем» продовжуватиме працювати і надалі для кожного дніпрянина і кожного українця.