Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Якою буде вартість палива в Україні: прогноз експерта

У червні ситуація з постачанням нафтопродуктів до України суттєво покращилась: черги на АЗС зникли, а найбільші мережі заявили про зняття лімітів. Про це повідомив директор “Консалтингової групи А-95” Сергій Куюн.

На його думку, насамперед проблему вдалося вирішити завдяки скасуванню держрегулювання цін. Це дозволило відкрити ринок та активізувати постачальників. У червні кількість імпортерів пального втричі перевищила довоєнну. Внаслідок чого ринок достатньо наповнився дизпаливом та скрапленим газом, а також майже вийшов на мінімально необхідний рівень забезпечення бензином. Також зник ажіотажний попит. 

“Наповнення ринку призвело до очікуваного початку зниження цін. Наприклад, скраплений газ за останній місяць подешевшав майже на 20%. Якщо на початку червня на деяких заправках він коштував під 45 гривень, то вже зараз є випадки торгівлі по 35-36 гривень. Також бачимо передумови для зниження цін на дизпаливо. Трейдери завезли значні об’єми, треба знижувати ціни, щоб скоріше повернути гроші. Наразі є передумови для подешевшання “дизеля” на 4-5 гривень за літр”, – повідомляє Сергій Куюн.

Та додає, робити довгострокові цінові прогнози у нинішніх умовах складно. Ситуація залишається непередбачуваною через величезну кількість факторів, які впливатимуть на вартість нафтопродуктів. Враховуючи знищення внутрішньої нафтопереробки, зараз Україна повністю залежить від постачань з європейського ринку.

“Зараз в Україні відчувається спад паливної кризи. Декому може здатися, що відсутність черг на АЗС свідчить про вирішення проблеми. Але цей відносний спокій на ринку пального оманливий. По-перше, попереду жнива і високий сезон, під час якого споживання в Україні може зрости на третину. Тож зараз перед українськими компаніями стоїть завдання забезпечити ще більші обсяги постачання”, – запевняє Сергій Куюн.