Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Яка доля хатніх тварин під час війни в Україні

Війна не пройшла повз домашніх тварин. У час паніки люди почали відмовлятися від своїх улюбленців. Хто їх рятуватиме та чи є місце чотирилапим у бомбосховищах?

Страх, дезорієнтація – їх можна побачити в очах тварин, які переживають війну в Україні. На жаль, безхатніх чотирилапих у притулках після початку воєнного наступу окупанта побільшало.

Ірина Пономаренко, начальниця відділу реєстрації тварин “Зооконтролю”: “К сожалению, очень много именно брошенных собак. Люди в панике уезжают, бросают своих животных, кто-то привязывает, кто-то оставляет на улице просто. Животные ничем не отличаются от людей. Конечно, боятся. Да, есть животные, которые не боятся, которые спокойны. Но большинство, конечно, под звуки сирены очень пугаются. Они забиваются в будки, они стрессуют, волнуются, некоторые отказываются от еды. Стараемся, конечно, голосом успокаивать настолько, насколько это получается”.

В підвалах та метро сьогодні можна побачити, як господарі піклуються та хвилюються за своїх улюбленців. Наша колега, Діана Насипанна, пам’ятає той день, коли почалася війна. Каже залишити свого кота одного у квартирі просто не змогла.

Діана Насипанна, журналістка:  “Первый день, когда было еще непонятно какая будет ситуация в городе, но мы приняли решение приехать на работу и взяли кота с собой. Мы организовали для него в машине комфортные условия – поставили горшок, еду, воду, и весь день он был в машине, чтобы в случае какой-то авиатревоги мы могли взять его с собой в укрытие. Мы не планируем его оставлять и в других ситуациях. Сейчас он находится дома, но на всякий случай я оставляю запас воды, запас еды так, чтобы в случаи чего он мог побыть какое-то время сам”.

Однак, подекуди діє заборона на укриття в бомбосховищі з тваринами. Ми запитали у координатора логістичного центру Дніпра, чи актуальні такі заборони в місті?

Владислав Макарець, координатор логістичного центру серед ОСББ: “Якщо підвал дозволяє розміститися з домашніми тваринами, ми туди їх розміщаємо. Якщо ні, ми маємо пріоритетність – діти, жінки, чоловіки, домашні тварини”.

Для безпеки оточуючих, в укриттях господарям собак середніх і великих порід необхідно одягати намордники. Аби всі ми могли бути разом, у безпеці та пережити цю війну.