Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як змінився ринок нерухомості у Дніпрі під час війни

Чи можливо купити або продати житло під час війни? З початку повномасштабного вторгнення країни агресора в Україну таким питанням задавалися чимало українців. Як змінився ринок нерухомості за пів року?

Чи можна придбати або продати нерухомість у воєнний час? У перші місяці повномасштабного вторгнення така операція була просто неможлива. Доступ до держреєстру Міністерство юстицій закрило. Та з 28 квітня бізнес почав відновлюватися.

Ксенія Молодцова, ріелтор: “Оренда, звичайно, рухалася весь час, і на сьогоднішній день попиту більше ніж пропозицій. Щодо продажів: зараз потихеньку вони починають рухатися, тому що до цього взагалі все стояло в принципі, від слова зовсім. Зараз попит іде на будинки у передмісті та у місті, більше на будинки”.

Сергій Логутенко вже 30 років займається підприємницькою діяльністю. Каже, такий стрибок на ринку нерухомості негативно вплинув і на економіку країни. Але є міста, де бізнес відроджується.

Сергій Логутенко, підприємець: “Дніпро знаходиться в зоні, де не відбуваються активні бойові дії. І тому ринок нерухомості живий, він показує, що є якась зацікавленість. Люди дзвонять, дивляться, торгуються і торгуються дуже багато. Бо купляти по цінах, які були до війни, не хочуть”.

До 24 лютого цього року ціна за однокімнатну квартиру у Дніпрі була приблизно 35-60 тисяч доларів, наразі її можна придбати на 15- 20 відсотків дешевше. А ось в містах на заході країни нерухомість навпаки подорожчала. До того ж з’явилися певні обмеження щодо купівлі-продажу.

Андрій Смірнов, юрист: “По-перше, засвідчити відчуження може тільки нотаріус, який внесений до реєстру нотаріусів, що розміщений на офіційному сайті Міністерства юстиції України. Відсутня можливість відчуження майна громадянам країни агресора у зв’язку з тим, що це може буде використано для подальшої компенсації пошкодженого майна. Також обмеження введено щодо можливості місця здійснення угоди”.

Також, як каже фахівець, зараз неможливо здійснювати операцію за дорученням. Та все ж придбати житло зараз можливо, та у деяких містах України воно влетить вам у копієчку.