Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як змінилось шкільне харчування у Дніпрі

В Україні з набуттям чинності Наказу МОЗ щодо «Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії», з 2017 року розпочалося реформування системи дитячого харчування. Тоді вперше за 18 років було переглянуто добові потреби для різних вікових груп. Нові норми враховують рекомендації і стандарти ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки, зокрема щодо зниження норми калорійності для дітей різного віку за рахунок зменшення потреб у нетваринних білках та вуглеводах.

При цьому реформування шкільного харчування проходить у різних регіонах  різними темпам. І поки на загальнонаціональному рівні тільки готуються до змін, у Дніпрі вже два роки поспіль впроваджується новий підхід до харчування в комунальних закладах освіти.

Завдяки зусиллям муніципалітету організація харчування дітей у дитсадках та школах Дніпра вийшла на новий рівень. Відбулися позитивні зміни за багатьма аспектами: від улаштування самих їдалень і харчоблоків до меню та якості їжі.

По-перше, запроваджена система харчування за принципом аутсорсингу. Тепер харчуванням дітей повністю опікується приватна компанія, яка виграла тендер: вона постачає продукти, облаштовує харчоблоки та їдальні, наймає кухарів для приготування їжі тощо. Це дозволяє підвищити якість харчування та рівень обслуговування, зробити весь процес більш прозорим.

По-друге, місто створює умови для забезпечення дітей у закладах освіти здоровим, різноманітним, збалансованим гарячим харчуванням. Дитина має змогу не просто перекусити бутербродом чи булочкою, а скуштувати гарячі страви, комплексно поснідати чи пообідати.

По-третє, у загальноосвітніх закладах збільшилось охоплення гарячим харчуванням учнів старших класів. Це відбулося завдяки тому, що в школах крім звичайної їдальні почали з’являтися буфетні зони зі шведською лінією. Тут учні не просто отримують певні страви, а можуть вибрати їх самостійно за своїм смаком та вподобаннями. Протягом 2018-2019 років лінія гарячого харчування з’явилася вже у 22 закладах міста.

По-четверте, для того, щоб зробити страви не лише корисними, а й врахувати усі вподобання дитини та побажання батьків, до формування меню почали залучати і самих батьків.

По-п’яте – підвищення контролю з боку батьків.

У дитячих садках біля харчоблоків встановлені cпеціальні вітрини для контрольних порцій, щоб батьки могли безперешкодно порівняти відповідність виданої порції – контрольної порції, яка прописана в тендерному меню.

У школах кожен з батьків може особисто пересвідчитися в якості їжі. Для цього можна будь-коли прийти до навчального закладу, придбати в їдальні порцію та скуштувати її.

Крім цього, в багатьох учбових закладах проведені ремонти їдалень і харчоблоків та закуплено нове сучасне обладнання. В першу чергу, це опорні школи-тисячники.