Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як жителі Дніпра допомагають ЗСУ та сусідам пережити «темні часи»

В’яжуть шкарпетки для воїнів, грають для сусідів на фортепіано, влаштовують театр тіней. Дніпряни знайшли безліч способів, як пережити блекаут з користю. За свою метикуватість ще й призи отримують. Активісти одного з районів міста організували конкурс. За найкращі ідеї, як впоратись із відсутністю світла, дарували павербанки. 

Коли вимикають світло, Інна береться за спиці — в’яже теплі вовняні шкарпетки для наших воїнів. Під світло лампи, яка працює від павербанку, виготовила більше 30 пар.

Інна Кузьменко, переможниця конкурсу: «35 пара. Я зупинятися не буду. Тим більше, є світло, немає світла — я в’яжу щодня».

Інна ще й згуртувала жінок, які шиють необхідні утеплювачі для карематів. Невдовзі на Вугледар поїде перша партія з 25 штук.

Інна Кузьменко, переможниця конкурсу: «Я не скаржитимуся, бо нашим хлопчикам складніше. Пледом загорнула ніжки, подушки під спину, лампу ввімкнула і в’яжу. І все добре. Головне — щоб нашим хлопчикам було тепліше».

Заняття рукоділлям часто проходять під акомпанемент фортепіано. Сусідка під час відімкнень світла сідає за інструмент.

Валерія Філіппова, переможниця конкурсу: «Я музикою займаюсь змалку. І коли сумно на душі, це піднімає настрій. Коли блекаут, нема світла, холодно — сядемо за інструмент і настрій підвищується».

Раніше, каже піаністка, грала мелодії по пам’яті, клавіші підсвічувала маленьким ліхтариком. Тепер є павербанк, тож і концерти урізноманітняться.

Валерія Філіппова, переможниця конкурсу: «Спочатку ми купили маленькі ліхтарики. Він освітлює кімнату, але недовго тримає заряд. Коли дізналася про конкурс, думаю, для ліхтариків це буде корисна річ. Ось у нас павербанк, ось заряджається наш освітлювач».

Умови участі в конкурсі були простими. Людей попросили публікувати в соцмережі світлини, чим вони займаються в блекаут. За кількістю вподобайок під ними обрали переможців і подарували їм зарядні пристрої.

Сергій Пустовий, організатор конкурсу: «Зараз ми всі єдині у цих справах, у бажаннях. Будемо обов’язково проводити інші конкурси напередодні різдвяних свят, будемо робити все можливе».

Люди кажуть, готові до нових викликів, і ракетний шантаж рашистів не зламає дух українців, а світло обов’язково переможе темряву.