Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як закон щодо комплексної термомодернізації будівель вплине на впровадження енергоефективних заходів у майбутньому

У липні Верховна Рада прийняла закон щодо комплексної термомодернізації будівель. Зокрема, запровадили спрощення розгляду заявок, можливість поетапного фінансування проєктів та єдину систему термомодернізації для всього будинку. Експерти очікують, що закон сприятиме підвищенню кількості реалізованих проєктів із впровадження енергоефективних заходів у майбутньому.

У 2021 році проєкти з термомодернізації будівель, реалізовані в Дніпрі, були наведені, як успішний кейс для всієї країни. Втім, чимало будинків досі потребують підвищення енергоефективності. Щодо прийнятої парламентом ініціативи, член ради директорів Конфедерації будівельників України, керівник представництва КБУ в Дніпропетровській області зазначає, що Закон про термомодернізацію необхідний.

Геннадій Гуфман, член ради директорів Конфедерації будівельників України, керівник представництва КБУ в Дніпропетровській області: “Закон корисний та потрібний. Але влаштовувати бурхливе народне радіння через те, що незабаром усі старі будівлі обігріватимуть мешканців, а не космос – передчасно.
По-перше, у назві закону безпосередньо сказано, що він створює умови для проведення комплексної термомодернізації, а не передбачає невідкладного проведення самої термомодернізації. По-друге, в законі ніде не йдеться про те, що прийдуть добрі люди і все зроблять самостійно та безкоштовно. Як і раніше, ініціатива має виходити від самих мешканців, а чималі кошти для модернізації потрібно шукати”.

В лютому цього року, в межах Програми Геннадія Гуфмана «Соціальна реконструкція», стартував проєкт «З теплом – кожен дім». Він передбачив комплексну діагностику теплових втрат будинків та надання мешканцям рекомендацій щодо дій задля їхнього зниження.