Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як захиститися від хімічної атаки

З початку війни всі ми змушені були запам’ятати правила поведінки в екстрених ситуаціях. Часто саме від них залежить життя. Завідувач центру лікування гострих отруєнь розповідає про основні правила поведінки при загрозі ураження хімічними речовинами.

 З багатьма отруйними речовинами ми знайомі в повсякденному житті. Це аміак, азотна кислота та хлор. Якщо їх використовувати не за призначенням, висока вірогідність отруєння. Однак, загрози варто чекати від російських окупантів – вони вже зараз вдаються до заборонених прийомів, застосовуючи хімічну зброю. В Рубіжному, що на Луганщині, росія тиждень тому вже вдруге влучила у цистерну з чотирма тоннами азотної кислоти.

Олександр Михайленко, завідувач центром лікування гострих отруєнь: «Если химическая атака застала вам, например, дома, то обязательно нужно закупорить все окна, двери, под двери, если есть щели, положить влажную тряпку. Обязательно. И использовать дома респираторы или, например, ватно-марлевые повязки, что самое простое, и смачивать их в 2-процентный содовый раствор».

При витоку азотної кислоти використовують содовий розчин. Симптоматика отруєння всіма речовинами схожа – різь в очах, покашлювання, ускладнене дихання, сльозотеча. При найгіршому сценарію можливий набряк легень.

Майже місяць тому, через ворожий обстріл на “Сумихімпромі”, стався витік аміаку: зона ураження – два з половиною кілометри. Про це повідомив керівник Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький. Аміак підіймається вгору, тому варто ховатися якомога нижче.

Олександр Михайленко, завідувач центром лікування гострих отруєнь: «Вы понимаете, запах нашатырного спирта и запах хлора мы можем определить. То есть это нам дает повод к тому, подниматься наверх или нам спускаться вниз. В данной ситуации мы уже используем не содовый раствор, а раствор уксусной кислоты 5-процентный или уксус, или лимонная кислота».

Військовий та двоє цивільних постраждали внаслідок застосування невідомої отруйної речовини у Маріуполі. Медики свідчать про однакові симптоми в усіх постраждалих – почервоніння обличчя, підвищення артеріального тиску, сухість та печія у ділянці глотки, слизових ділянок очей, задуха. Симптоматика не виключає атаки хлором. Для захисту від нього використайте носовичок або іншу тканину та підійміться як можна вище де б ви не знаходились.

Олександр Михайленко, завідувач центром лікування гострих отруєнь: «Хлор тяжелее воздуха. Поэтому при оповещении о том, что может быть взрыв где-то произошел и есть выток хлора, то нужно стараться как бы использовать возвышенности. Если это, например, случилось на улице, надо попытаться прикрыть пути какими-то подручными средствами».

Бойових отруйних речовин існує декілька класів. Спеціалісти з InformNapalm вважають, що російські загарбники використають зарин. Ця речовина вирізняється нервово-паралітичною дією. Вона немає запаху та невидима. Ділянку викиду необхідно убезпечити, в першу чергу повідомте надзвичайників. Антидоти для зарину існують майже в усіх медичних закладах. Наслідки після отруєння лікують стаціонарно.

Олександр Михайленко, завідувач центром лікування гострих отруєнь: «Выражено слезотечение, слюнотечение, першение в горле, боль в глазах, головокружение, тошнота, рвота. Тут больше всего симптомов и одно из опаснейших отравлений. Клиника развивается от одной минуты до десяти минут».

Якщо відбувся вибух фосфорної бомби, ви відчуєте запах часника та побачите у небі купу білих часточок. Білий фосфор горить за температури до 2760 градусів за Цельсієм і займається на тілі. Так, під дією фосфорних снарядів опинялася Луганщина.

Олександр Михайленко, завідувач центром лікування гострих отруєнь: «Важно – это стараться убрать с открытых частей тела кусочки белого фосфора. Это можно делать какими-то подручными средствами, что у вас там в кармане – ключи или ещё что-то. Стараться их не стирать, а стараться сбросить, и эти кусочки нужно обязательно под воду».

Як тільки ви виконали усе можливе для захисту від отруйних речовин, негайно телефонуйте до швидкої допомоги та служби надзвичайних ситуацій.