Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як в Україні та світі працюють петиції

Пивбар у бомбосховищах, Сердючку в дипломати та Бориса Джонсона у Прем’єр Міністри України. Такі та ще більш незвичні петиції з’являються на сайті Президента. Деякі відверто смішні, інші й справді можуть змінити хід нашої історії. Які з них набирають необхідну кількість голосів і як впливають на закони, за якими ми з вами живемо – дивіться далі у сюжеті.

Які тільки чудернацькі петиції не подають українці, каже Максим. Каже сам їх не подавав, утім відверто безглузді помічав. 

«Саме таке, що запам’яталось – це про пивбар у бомбосховищі. Це взагалі я не знаю як так можливо навіть. Не розумію я такого», — каже дніпрянин Максим Рождественський.

А це тому, що обмежень у видах петицій не має. Утім, навіть подавши найбезглуздішу заявку – це не гарантія, що вона пройде на розгляд Президента і за закон проголосують народні обранці.

Експерти кажуть, петиції це прямий прояв демократії. Та все ж в ЄС та США, аби їх розглянули пропозиція має набрати від 50 до 100 тисяч голосів.

«Зараз порядка 70 країн використовують цей механізм. Україна почала користуватись ним з 2015-го року. У нас один з найбільш демократичних цензів – 25 тисяч голосів. Тому дурниці можуть набрати певну кількість голосів через інструмент петицій, але не факт, що вони дійдуть до логічного завершення», — зазначає Станіслав Жолудєв, голова правління Комітету виборців України.

Натомість у Європі до петицій ставляться більш відповідально. Бо механізм подачі та реєстрації контролюється електронним підписом та верифікацією. Втім, як за кордоном, так і нас – є і обмеження.

«Петиція не може бути, підніматися питання стосовно територіальної цілісності, суверенітету, зміни влади чи пропозицій пов’язаних з розпалюванням міжнаціональних, міжетнічних, міжконфесійної ворожнечі», — пояснює Станіслав Жолудєв.

Подавати петиції можна не лише до Президента, а ще й до Кабміну чи до селищних або міських рад. Тож пропозиції про заміну пам’ятника Катерині ІІ в Одесі на актора кіно для дорослих чи легалізація одностатевих шлюбів все ж мають певний шанс незабаром стати реальністю.

Читайте також: Дніпровський архітектор сконструював довготривалу оборонну точку для військових