Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як українцям не стати жертвами торгівців людьми за кордоном

Через активні бойові дії багато українців виїхали за межі нашої держави. В Дніпропетровській ОВА дають поради, як не стати жертвами торгівців людьми.

Про безпеку варто попіклуватися ще до виїзду. В ОВА радять зробити копії всіх документів та зберегти їх на телефоні та в електронній пошті. Також треба ознайомитись із законами країни прибуття та процедурою отримання статусу біженця.

Не можна залишати паспорт як заставу та віддавати його потенційному роботодавцю «для реєстрації». Не сідати в авто до незнайомців. Якщо ж іншого виходу немає, сфотографувати номер машини і відправити його близьким. 

«Будьте обачні. Нікому не давайте в руки документи, мобільний телефон. Не довіряйте сліпо і незнайомим жінкам – вони можуть бути залучені до торгівлі людьми. Щодня інформуйте рідних, де саме ви знаходитеся. Про пропозиції щодо поселення та працевлаштування», – пояснила директорка департаменту соцзахисту ОВА Олена Кришень. 

Якщо є підозра, що потрапили в руки торговців людьми, телефонуйте 112 — номер екстреної допомоги в ЄС. Можна звернутися до українського посольства чи консульства, неурядових організацій.

Працює і національна «гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0 800 505 501; 527.