Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як убезпечити себе від травм під час ожеледиці: поради лікаря-травматолога

Обережно, лід! Сльота і ожеледиця — основні причини типових зимових травм, які виникають через падіння. Що вдягти, як правильно обрати взуття для такої погоди, як вдало впасти, щоб не травмуватися – про все це розповів лікарь-травматолог.

Забиття, перелами, синці та розтягнення — неповний перелік травм через падіння під час зимової ожеледиці. Якщо травмували кінцівку, виконуйте прості правила самодопомоги.

Степан Валерійович, лікар-травматолог: «Якщо зламана рука, то необхідно кінцівку іммобілізувати будь-якими підручними засобами. Якщо є можливість — прикласти холод, випити знеболюючий препарат. Якщо травмовано ногу, людина не може наступити на ногу, намагатися не продовжувати ходити на пошкодженій, зламаній нозі. Покликати на допомогу, визвати швидку допомогу.

Нерідко при падінні постраждалі отримують травми спини або шиї.

Степан Валерійович, лікар-травматолог: «Травми хребта, які виникають внаслідок падіння, як правило, не належать до категорії важких. Травма шийного відділу хребта: тут категорично забороняється застосовувати якісь насильницькі рухи».

Користуючись простими правилами, можна суттєво зменшити ризик травмування.

Степан Валерійович, лікар-травматолог: «Необхідно уникати ділянок, де є лід. Їх дуже видно. Намагатися йти у світлий час доби, не наступати на засніжені ділянки, на яких можна отримати серйозні травми. Необхідно під час ожеледиці вибирати зручне взуття, на якому не можна послизнутися, або взуття з протислизькими наклейками чи резинками».

У разі отримання травми під час падіння, варто обов’язково звернутися до лікаря. Оскільки такі ушкодження можуть мати певні ускладнення.