Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як у Дніпрі відзначили День Соборності України

У Дніпрі відзначили день Соборності України. Традиційно 22 січня, починаючи з 1999 року, вся країна святкує день Об’єднання Західної та Центральної України.

У місті відзначили День Соборності. Зранку дніпряни поклали квіти до пам’ятника молодому Тарасу Шевченку.

Артем Нідєлько, директор департаменту з питань місцевого самоврядування внутрішньої та інформаційної політики Дніпровської міськради: «Сьогодні ми зібралися тут вшанувати і відсвяткувати День Соборності і злуки, коли на початку 20-го століття українські землі нарешті обєдналися в одну велику державу».

Володимир Орлов, заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації: «Дуже важливе – це День Соборності України. Майже сто років потому Українська народна республіка, Західна народна республіка підписали Акт Злуки, чим об’єднали всі українські землі в одну державу. Тобто – це вкрай важливе свято для кожного українця».

Існування соборності в Україні святкують вже 23 роки. Це день історичного об’єднання українських земель в одну цілісну державу.

Микола Лукашук, голова Дніпропетровської облради: «Сьогодні ми святкуємо День Соборності. Що таке соборність? Саме тут роки тому було проголошено Акт Злуки, акт об’єднання Західної України та Центральної України».

Про соборність у цей день нагадували всім пасажирам міських тролейбусів. Аудіо-акцію підготувала дніпровська молодь – вихованці театральної студії «БІС».

Тетяна Булгакова, керівниця театральної студії «БІС» комунального закладу культури «Арттериторія»: «Діти дуже полюбляють щось записувати – і відео, і аудіо. Виступати на сцені, щось знімати, зйомки – вони це дуже полюбляють. Тому я їм запропонувала. Вони сказали: так, добре. І все».

Марія Скиба, голос аудіоролика: «Я пояснюю Мирославі, що соборність – це єднання. Наприклад, як наше місто – це як два береги, лівий та правий».

Поки пасажири перетинали мости, що об’єднують дві частини Дніпра, аудіоролик у транспорті розповідав про об’єднання частин України.

Марія Безкровна, кондуктор тролейбусу: «Ну, праздник, великий праздник города, соборності не тільки города, а й України. Багато молоді, яка ще й не знає, що воно таке. А реагують нормально люди, аплодують. Есть, есть зацікавленість”. 

Нагадати кожному про події, які стали передовими для становлення державності – це завдання у Дніпрі виконали.