Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як у Дніпрі святкували День Конституції

Місто святкує День Конституції. Сьогодні на центральних вулицях Дніпра відбулась акція «1610 метрів Конституції України». Понад сто учасників тримали в руках по одній зі статей Основного Закону нашої держави. І разом створили справжній герб посеред неба. 

Представниця благодійної організації Анна — одна з тих, хто сьогодні долучився до акції до Дня Конституції у місті. На ній презентували таблички зі всіма статтями Конституції, яких налічується 161.

Анна Вернегор, представниця благодійного фонду «Перемога Україна»: «Ми всі українці і ми маємо об’єднуватися в такі важливі для держави свята. А Конституція України — це ще приклад того, що це об’єднання. І ми повинні пам’ятати ці свята, знати їх. І кричати всьому світу, що у нас є свої права та обов’язки. Ми — суверенна держава, ні від кого незалежна і ніхто не має права на неї посягати».

Дівчина тримала 10-ту статтю Конституції – про державну мову. Всі учасники акції створили собою тризуб. Таким чином центральні вулиці Дніпра перетворилися на великий Герб України.

Анна Вернегор, представниця благодійного фонду «Перемога Україна»: «Неважливо, якою мовою ти говориш, головне — яка ти людина. В принципі потрібно придержуватись та пам’ятати свою мову, але не принижувати людей за те, якою мовою вони говорять – в цьому і є сила українців».

Участь у заході взяли представники волонтерських організацій міста, національних меншин та активної молоді.

Владислав Ганжа, волонтер: «В мене зараз стаття два — це про суверенітет України, поширюється на всю її територію. Тобто Україна незалежна, і в нас є певні території, які незалежні та мають свою волю».

Долучилися до акції у центрі Дніпра навіть найменші містяни. Так, Ваня був відповідальним за першу статтю Конституції України.

Олена, мати: «Ми побачили в соціальних мережах, що стартує набір на таку акцію. Зареєструвалися, і ось ми тут. Мій молодший і моя старша донька».

Окрім тексту статті, на кожній з табличок розмістили QR-код, який веде на повний текст документу. Наостанок кожному видали сертифікат-подяку.

Дар’я Біла, директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міськради: «Довгих п’ять років після проголошення незалежності ми жили без Конституції. Дуже мало громадян дійсно цікавились Основним Законом України. І часто забував, що ми маємо не тільки права, але й обов’язки. Проте, сьогодні ставлення змінилося, і я це відчуваю зі своїми колегами, відчуваю з молоддю Дніпра».