Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як у Дніпрі переоформити декларацію із сімейним лікарем

Через повномасштабну війну багато медиків виїхали з країни. Через це у пацієнтів постало питання зміни сімейного лікаря. Як переоформити декларацію та які переваги вчасного оформлення документів? 

Сімейний лікар пані Наталії виїхав за кордон. Вся родина стикнулась з необхідністю перезаключення декларації з новим фахівцем. Процедура переоформлення пройшла швидко.

Наталія, пацієнтка: «Не було жодних проблем. Документи всі були в мене на руках. І для переоформлення, мені сказали, що не потрібні деякі документи — всі дані є, комп’ютеризовано все. Я підійшла, і лікар дав згоду, що він мене задекларує».

Декларації на дітей теж оформили без додаткових ускладнень.

Наталія, пацієнтка: «Так як всі дані вже були в комп’ютері в мого лікаря, то це зайняло менше трьох хвилин. Через мій телефон прийшла SMSка, я її задиктувала лікарю, і це все вже було переведено до лікаря, якого я обрала».

Безкоштовне консультування, аналізи, виписка е-рецептів — неповний перелік послуг, доступних після підписання декларації. Для недієздатних пацієнтів також існують можливості декларування та медичного обслуговування.

Ніна, сімейна лікарка: «У випадках, коли особа недієздатна, або літня людина, яка не може виходити з дому, про неї може піклуватися довірена особа, родич, може бути піклувальник юридично оформлений, який може оформлювати всі медичні документи в амбулаторіях. Медична система працює з усіх гаджетів — з телефону, з планшету, та лікар може прийти додому з телефоном та оформити на дому всі необхідні документи».

Фахівці радять ВПО обов’язково оформлювати декларацію з лікарем, навіть якщо ті не планують довго затримуватися в місті. Адже це надає можливість користуватися всіма пільгами. 

Тетяна Кравець, начальниця відділу первинної медичної допомоги департаменту охорони здоров’я населення ДМР: «Ті, які мають статус ВПО, вони мають ті ж пільги, що і мешканці міста Дніпра — це виписка не тільки лікарських засобів за програмою «Доступні ліки», але якщо людина відноситься до пільгової категорії, то отримує і пільгові рецепти, як особи з інвалідністю, чорнобильці і інші категорії, і за категоріями захворювань».

У Дніпрі на травень цього року декларації з лікарем підписали майже 99% містян.

Читайте також: На Дніпропетровщині цьогоріч надали більш ніж 56 тис. соціальних послуг для маломобільних мешканців