Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як у Дніпрі опікуються дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах

Майже півтори тисячі дітей у Дніпрі виховуються в сімейних формах виховання. Малечу усиновляють, беруть під опіку або на тимчасовий догляд, приймають до своїх сімей до повноліття. Що спонукає батьків на такий крок?
Олена – патронатна мати. З 2021-го року разом з чоловіком тимчасово доглядає за дітьми, які опинилися у важкому становищі. Почалося все із сусідських дітлахів, які проживали у неблагополучній родині.

Олена Шафран, патронатна мати: «Мы патронатная семья с 21-го года, с февраля месяца. Первый случай у нас был — трое деток, вот. Они у нас пожили полгода. Второй случай — тоже трое деток, тоже полгода. Вот третий случай – это семь деток. Большое количество, конечно, они у нас уже пятый месяц».

Олена каже, діти найчастіше приходять до неї зовсім ненавчені та неслухняні. Втім, з часом вони змінюються, завдяки роботі та підтримці вихователів.

Олена Шафран, патронатна мати: «Приходя к нам, они уже сталкиваются с тем, что нужно жить по-другому. То есть то, как жили они раньше, немножко не соответствует нашему социуму, скажем так».

Діти залишаться в патронатній сім’ї до завершення воєнного стану. Після цього відповідні органи вирішуватимуть їхню подальшу долю. А ось в сім’ї Людмили діти живуть, допоки не будуть готові самостійно продовжити дорослий шлях. Жінка – прийомна мати з 2007-го року. Вона виростила 13 хлопців.

Людмила Дунайська, прийомна мати: «Мы всё время с мужем в образовании работали, и потом как-то пошёл клич, что надо детей взять из детского дома, сделать приемную семью — была такая программа у нас в районе».

Кожен хлопець у сім’ї має власні обов’язки. Влад – найстарший, йому 19 років, тому він допомагає з вихованням молодших.

Владислав, прийомний син: «Смотрю за мелкими, чтобы они там не баловались. То есть не ломали ничего. Приходится присматривать».

Прийомні діти житимуть з новими батьками до повноліття або ж до завершення закладу освіти.

Оксана Білоусова, завідувачка сектору опіки та піклування управління-служби у справах дітей департаменту соціальної політики Дніпровської міськради: «Наразі у Дніпрі прийомних сімей у нас 64 створено. У них 93 дитини перебуває. Дитячих будинків сімейного типу менше, але ця форма влаштування предполагає собою влаштування більшої кількості дітей. Тому у нас у Дніпрі 11 дитячих будинків сімейного типу».

Кожна з сімейних форм виховання – це можливість допомогти дітям, які залишилися без батьків чи опікунів. Це можливість на повну побути дитиною.