Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі люди з церебральним паралічем вивчають англійську: як проходять заняття

Навчання — це не тільки про школярів та студентів. Люди з інвалідністю також всебічно розвинені та замотивовані на нові знання. Олена — жінка з ДЦП,  яка активно вивчає англійську. Яка мета навчання та де викладають іноземну особливим людям — дізнавалася наша журналістка Анастасія Шуляк. 

В Олени дитячий церебральний параліч. І англійську мову вона любить з дитинства. Зараз жінці 57, але це не зупиняє її у прагненні опанувати іноземну мову.  

«Ми думали поїхати за кордон, трошки підлікуватись, щоб поїхати треба спілкування, треба щоб мене розуміли, я розуміла», — каже вона.

2 рази на тиждень Олена відвідує онлайн заняття. Уроків жінка не пропускає і завжди виконує всі завдання.

«Я завжди намагаюся на кожному уроці бути присутньою», — зазначає жінка.

Лікування – не єдина причина вивчення мови. 

«Трохи себе відволікти від усіх проблем, щоб пам’ять була гарна», — пояснює Олена.

По іншу сторону екрану на Олену чекає Анна — викладачка англійської. Анна розповідає, що має подругу з церебральним паралічем. Саме вона й запропонувала займатися англійською з людьми, які мають цей діагноз. 

У групі 12 учнів з інвалідністю.  Найбільше вони потребують розмовної англійської.

«Я дуже довго думала у цих людей є можливості, обмеження. … У тому що вони кажуть. … Ми намагаємося обігрувати діалоги як на вулиці, як знайти магазин, як купити щось, у нас більш розмовне спілкування, але граматика і лексика йдуть паралельно, тому нам доводиться все підтягувати одночасно», — ділиться репетиторка Анна Молдавану.

Її учні відповідальні, вдячні та завжди усміхнені.

«Вони прям мої мабуть мої найкращі учні, хто виконують усі домашні завдання, вони не дай Бог не виконають завдання – вони вибачаються мільйон разів, що підвели, кажу та все добре не треба так перейматися», — каже Анна.

Навчання проходить за кошти спонсорів, наразі фонд у пошуку таких людей. 

Читайте також: Понад 250 млн грн за 8 місяців: підприємства Дніпра продовжують гасити заборгованість із заробітної плати