Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як у Дніпрі боротимуться із вандалами

Дніпром продовжують орудувати вандали. Автохами викорчовують паркувальні стовпчики і заважають озелененню міста, невихована молодь і нетверезі відпочивальники постійно псують комунальну власніть. При цьому проблему вандалізму намагаються вирішити як комунальні служби, так і громадські організації. Про способи розкаже Антон Глущенко.

Паркувальні стовпчики — наріжний камінь на вулиці Європейській. Спотикаються через нього здебільшого місцеві автомобілісти. Із комунальниками, кажуть, сперечались ще на стадії планування.

“Надо было ставить, ну, где-то вот здесь, вот здесь, ну, чуть-чуть дальше. А он мне показывает план решения. Ну, кто ставил вот эти столбики? Я говорю: «Ребята, я здесь 22 года”. Я говорю: “Он здесь стоять не будет».

Довго і не простояв – хтось таки викорчував. А проблема самодіяльного перепланування міста далеко не локальна.

Дмитро Омельченко, заступник директора КП «Транспортні інфраструктури міста»: “Наверняка каким-то горожанам они приносят какие-то неудобства. Может быть, там, разгрузки-погрузки товара либо же просто не нравится, что они там находятся, они их пытаются каким-то образом оттуда убрать, не знаю, срезать, погнуть, выдернуть и так далее. Но все должны понимать логику их установки в тех местах. Они зачастую устанавливаются там, где грубо нарушаются правила дорожного движения, где оставляют свои автомобили”.

На Європейській, через дорогу, могла б давно з’явитися зелена зона, кажуть комунальники.  Якби не хаотично припарковані автомобілі. Тепер вже громадські активісти намагаються врегулювати ситуацію.

Руслан Ширінов, засновник спільноти «Urban Dnipro»: “Ми маємо локальну пропозицію: встановити такі кам’яні брили для того, щоб перешкодити паркуванню. І, насправді, навіть цього місяця тут можна було б встановити стовпчики, але для зеленої зони – це не краще рішення з точки зору естетики та дизайну”.

Паркувальні стовпчики ще не зазнали таких тортур, як міські сміттєві урни, наприклад. З 3500 урн у Дніпрі більше п’яти сотень – після ремонту. І це ті, що “вижили”. 

Світлана Литвинова, начальниця відділу благоустрою департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради: “Є адміністративна відповідальність, стаття 152 адмінкодексу України, в якому прописано, що це є пошкодження елементів благоустрою комунального майна”.

Відповідальність за комунальний вандалізм — від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тож правоохоронці радять подумати, перш ніж чинити вандальні перформанси.