Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як приватизувати житло у Дніпрі: поради фахівців

Процедуру приватизації житла започаткували 30 років тому. Вона актуальна і зараз, навіть під час війни. Як та де приватизувати житло і що для цього потрібно? 

Приватизація — процес передачі об’єктів власності у приватну власність фізичних або юридичних осіб. Простішою мовою, після приватизації громадянин має право розпоряджатися житлом на власний розсуд.

Наталія Валика, начальниця управління обліку, розподілу та приватизації житлового фонду ДМР: «Приватизація житлового фонду — це адміністративна послуга. Вона надається виключно через Центр надання адмінпослуг. У місті таких два центри. Один на лівому березі — проспект Слобожанський, торговельний центр «Наша правда», інший на правобережжі — в торговельному центрі «Неоплаза» на Марії Кюрі, 5». 

Станом на сьогодні вже більше 90% житлового фонду в Дніпрі перебуває у приватній власності громадян. Перша в Україні приватизація відбулась у 1993 році. Процедура і досі не втрачає актуальності, і стала значно простішою.

Ольга Чернодуб, начальниця відділу ЦНАП «Лівобережний»: «Заявник до нас звертається й отримує перелік документів, які йому необхідно зібрати для отримання даної послуги. Згідно цього переліку збирає пакет документів й знов звертається до нас, та подає його. Протягом 50 календарних днів отримує свідоцтво про право власності». 

Відділ приватизації у ЦНАПі надає консультації щодо приватизації.

Сергій, дніпрянин: «Мені визначили дату й час, на який я прийшов. Надав свої основні документи — паспорт й код. Мені пояснили порядок й список документів, які я повинен підготувати. Нічого складного й страшного». 

Мешканцям 118 будинку на Перемозі цю процедуру спростили та прискорили. Втрачені ж документи — відновили.