Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як правильно організувати дистанційне навчання: поради освітян і медиків

Знову дистанційно. 90% шкіл Дніпропетровщини розпочали онлайн-навчання. Окрім щоденних уроків, освітяни просять враховувати поради медиків. І навіть носити дітям шкільну форму вдома. Для чого саме і як на це реагують батьки?

«Нам тут пропонують відкрити сьому сторінку підручника».

Олена – мати другокласника Іллі. Вона контролює дистанційне навчання свого сина.

Олена Мосіна-Корепіна, мати школяра: «У нас сніданок, ми робимо рухливі вправи, щоб прокинутися. Після сніданку ми готуємось до занять, і в нас починається, власне, весь процес».

Спочатку Ілля отримує завдання, потім з ввімкненою камерою та мікрофоном підключається до інтернет-класу.

Ілля Корепін, школяр: «Я люблю математику, тому що там є дуже класні приклади, тому що математика розвиває логіку, розвиває мозок. І тому, що вона мені дуже подобається».

Та його сестрі дистанційне навчання не до душі. Олександра сумує за своїм класом і школою.

Олександра Полховська, школярка: «Я люблю завжди у школі бути. Справжній. Там діти, я обожнюю бігати з ними. Онлайн не цікаво».

Дві дитини вдома – це подвійна відповідальність. Батьки мають постійно слідкувати, щоб діти не відволікалися від навчального процесу.

Олена Мосіна-Корепіна, мати школяра: «Незвично, я б сказала. Коли одна дитина — це ще якось можна, а коли дві — це треба переміщатися поміж ними двома та корегувати весь процес, щоб ніхто нічого не пропустив. Ніякого завдання ні в Класрумі, ні в Гугл Мит».

Освітяни стверджують, що у дистанційного навчання є певні переваги. Зокрема, діти самостійно опрацьовують матеріали і шкільну програму. І щоб унеможливити списування, дають учням більше творчих завдань.

Світлана Хлєбнікова, вчителька української мови та літератури: «Особисто я даю більше завдань творчого рівня, завдання висловити власну думку. А менше даю завдань, серед яких потрібно просто обрати правильну відповідь серед запропонованих варіантів. І це стимулює дитину працювати самостійно, не списуючи».

А ще вчителі радять враховувати поради медиків, які допоможуть дітям організувати навчальний час.

Ольга, сімейна лікарка: «Дитина повинна снідати, обідати, вечеряти в один і то й же час. Тобто дитина повинна жити в такому ж ритмі, аби вона ходила до школи. Навіть рекомендується дитині одягатися не в домашній одяг, а в той одяг, який дитина би одягала, як би вона ходила до школи».

Мама Іллі попіклувалася і про це. Шкільні завдання вдома учень виконує при повному параді. Він одягає українську вишиванку або учнівську форму. А після виснажливих занять Ілля відпочиває — збирає фігурки улюбленої гри.
Загалом цьогоріч на дистанційному навчанні понад як 300 тисяч учнів. Батьки та освітяни впевнені, що вдома їм буде безпечніше, і що після війни встигнуть наздогнати втрачене.