Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як працює Центр допомоги тваринам Координаційного штабу волонтерів Дніпра

Забезпечують кормом і ліками, та евакуюють з «гарячих» точок України. Цим щодня займаються співробітники Центру допомоги тваринам Координаційного штабу волонтерів Дніпра. Офіс добровольців працює з перших днів повномасштабної війни. І роботи побільшало в рази. Чого потребують самі волонтери? 

Єлизавета Потапова приїхала до Дніпра із Зеленодольська, яке щодня обстрілюють російські загарбники. Із собою взяла кота і собаку. Та вижив лише йоркширський тер’єр Мажор. У соцмережах побачила оголошення дніпровських волонтерів, які безкоштовно надають їжу чотирилапим.

Єлизавета Потапова, переселенка із Зеленодольська: «Ми побачили в соціальних мережах про те, що можлива допомога тваринкам. Корм, можливо, якісь солодощі для них. І Жора каже: «Дякую».

Щодня Центр допомоги Координаційного штабу волонтерів Дніпра приймає близько сотні заявок. І люди звертаються не тільки за кормом для котів і собак.

Олена Онуфрієнко, волонтерка Центру допомоги тваринам Координаційного штабу волонтерів Дніпра: «Люди приходять з потребами — це корм в першу чергу. По-друге, це наповнювач для лотків котячих. Ще вони приходять за лікарськими засобами, які вони не можуть собі дозволити купити».

Є в офісі і маленькі помічники. Когось залишили на тимчасову перетримку. Інших господарі забрати не можуть. Та з ним, кажуть волонтери, веселіше!

Олена Онуфрієнко, волонтерка Центру допомоги тваринам Координаційного штабу волонтерів Дніпра: «В нас тут загалом четверо хом’яків. Перший хом’ячок — це Нагетс. Він до нас потрапив з ветлікарні, яка зачинялась. Ще в нас є дві дівчинки, вони до нас потрапили з відділу гігієни. Ще не так давно до нас прийшли папуга та хом’ячок, їх передали переселенці, які виїхали із Запорізької області».

І за словами волонтерів, годувати братів наших менших дедалі складніше. Активність добродіїв, на жаль, падає.

Ростислав Якушев, волонтер Центру допомоги тваринам Координаційного штабу волонтерів Дніпра:
«Більше було кормів, більше людей допомагало. Зараз всі, на жаль, втомилися. Десь 50 тварин в день мені поступає, щоб прилаштувати їх кудись. З них 10 точно знаходять свій новий дім».

Та попри фінансові проблеми, волонтери продовжують допомагати усім нужденним. В тому числі притулкам.

Сергій Луденський, координатор Центру допомоги тваринам Координаційного штабу волонтерів Дніпра: «Збільшується кількість безпритульних тварин, тому ми намагаємося допомагати. Для цього в нас створений телеграм-чат для пошуку тварин. Для цього ми проводимо інформаційні кампанії. Наприклад, нещодавно був День безпритульних тварин, і біля входу до парку Шевченка ми робили таку акцію, на якій роздавали безкоштовно пакетики з кормом».

Завдяки волонтерам, більше трьохсот маленьких тваринок евакуювали з гарячих точок. Понад сімсот птахів, котів і собак знайшли домівки і господарів. Офіційна сторінка Центру допомоги тваринам Координаційного штабу волонтерів Дніпра – у сюжеті.