Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як працює малий та середній бізнес у часи війни

За перший місяць повномасштабної війни закрилося понад 40% кав’ярень та ресторанів. Ще в середині березня уряд закликав підприємців повертатися до роботи в більш безпечних регіонах країни.  Зараз понад 70% закладів відновили свою роботу. Як працює малий та середній бізнес у часи війни — далі.

Раніше Микита тримав власний бізнес у Маріуполі, та через повномасштабну війну росії проти України був змушений виїхати з власного міста. По приїзду до Дніпра дізнався про заклади, у яких годують переселенців.

Микита Леуцький, співвласник: «Мы здесь поели один раз, потом начали немного помагать с разгрузкой продуктов. И как-то за ужином к нам подсел Андрей, основатель заведения, и он сказал, чтобы мы занимались. Услышал нашу историю, наш бэкграунд, наш успех бизнеса в другом городе, понял, что у нас теперь ничего нету и, так сказать, подарил, отдал заведение, чтобы мы им управляли».

Заклад для відвідувачів відкрився в червні, але продовжує безкоштовно годувати і переселенців. Перший місяць довелося працювати практично в нуль.

Микита Леуцький, співвласник: «На личном опыте знаю только, что ни одно предприятие, а мы открылись только месяц назад, не может взять и начать продюссировать огромное количество денег. Сейчас мы только начинаем адаптироваться к новому городу, как руководители, которые привыкли к совсем другой обстановке, и сейчас всё поменялось.

Олександр з Світланою приїхали до Дніпра з Лисичанська. Кажуть, подібні заклади дуже допомагають у такий непростий час.

Олександр, гість закладу: «Сейчас в стране очень сложная обстановка с экономикой, со всем. А эти заведения помогают очень сильно и экономике, и людям, и всем. Спасибо им огромное за это”.

Оксана вийшла на роботу у квітні, оскільки не могла сидіти без діла. Вирішила, що треба відволіктися та дарувати людям посмішку разом з кавою, не дивлячись навіть на фінансові складнощі для бізнесу, що виникли через війну.

Оксана Гарбуз, менеджерка кав’ярні: «Поднялись очень сильно цены на расходники, на молоко, и было сложно соответствовать. Но мы не поднимали цены на кофейные напитки. Какие были цены до начала войны, такие и остались».

Купуючи хоча би чашку кави на день, ви забезпечуєте роботою працівників кав’ярні, які в свою чергу сплатять податки до державної скарбниці. Потім ці кошти підуть на підтримку всієї України і Збройних сил зокрема.