Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як подбати про себе під час війни людям із хворобами серця

Через постійний стрес на фоні бойових дій в Україні у людей з хронічними хворобами серця можуть статися загострення. 

Як розказав заступник директора обласного центру кардіології та кардіохірургії Сергій Максименко, досвід Другої світової війни свідчить про те, що найпоширеніші недуги, які загострюються під час війни, – це гіпертонія та ішемічна хвороба серця. 

«Через постійне напруження і стрес у людей підвищується тиск та виникає головний біль найчастіше в потилиці. Це перша ознака гіпертонічної хвороби. Я раджу не зволікати і одразу поміряти тиск. Перевіряти його потрібно кілька разів на день та приймати відповідні препарати або ж звернутися до свого лікаря. Не відкладайте це, адже інколи людина не відчуває артеріального тиску, а ускладнення такі, як серцево-судинна недостатність або інсульт, – напряму пов‘язані з високим тиском», — зазначив Сергій Максименко. 

Також варто звертати увагу на біль у грудях, який віддає в руку — це перша ознака інфаркту міокарда. В такому випадку необхідно терміново викликати лікаря, адже якщо надати допомогу в першу годину, ймовірність летального наслідку знижується. 

Наразі обласний центр кардіології та кардіохірургії працює цілодобово сім днів на тиждень. Усі обстеження та лікування гострого інфаркту міокарда безкоштовні.

Читайте також: Цивільні укриття у Дніпрі стають зручнішими