Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як отримати пенсію в Україні під час війни

На початку березня 2022 року уряд повідомив правила виплат пенсій та допомог під час війни. Про це йдеться в офіційному повідомленні.

“Якщо ви отримували пенсії та субсидії через “Укрпошту” та не виїжджали і знаходитесь на своєму постійному місці проживання, будь ласка, очікуйте свою пенсію, соціальну виплату або субсидію вдома, або можете забрати її у відділенні, згідно зі звичайним графіком виплат від “Укрпошти”, – заявили в міністерстві соціальної політики.

Через зміну ситуації щодо бойових дій, дати виплат можуть перенести, але в уряді запевнили, що виплати обов’язково будуть. 

Якщо ви виїхали, ви можете отримати свої виплати наступним чином:

Крок 1: можна зателефонувати до контакт-центру “Укрпошти”: 0 800 300 545 та оберіть кнопку 2 – розділ «Пенсії, соціальні виплати та субсидії» (усі дзвінки безкоштовні). Або можна звернутися за телефоном 0800 503 753 до Пенсійного фонду України. Є ще один варіант:  можна передати інформацію через електронний кабінет.

Крок 2: повідомте про необхідність отримання пенсії, грошової допомоги за іншою адресою та передайте таку інформацію:

«Якщо ви отримуєте пенсію або грошову допомогу поштовим переказом, повідомте оператору “Укрпошти” додатково код переказу, який отримали в смс-повідомленні. Ваші кошти будуть виплачені за заявленою адресою проживання протягом декількох днів, – йдеться в офіційному повідомленні. – Якщо ви поки не визначилися з місцем отримання виплати та бажаєте її отримати на будь-якому автоматизованому відділенні “Укрпошти”, до якого буде доступ, повідомте про це оператору».

В Міністерстві соціальної політики заявили: що якщо ви отримували пенсії та субсидії на банківську картку та не маєте зараз можливості зняти з картки готівку, ви можете скористатися послугами “Укрпошти”:

Як отримати пенсію в зоні бойових дій

Для таких українців пенсії зараховуються на рахунки в державному Ощадбанку. Про це повідомила міністр соціальної політики Марина Лазебна в інтерв’ю УНІАН.

Отримати пенсію у банку можна буде за паспортом та податковим кодом. Якщо людина не звернулася, то після відновлення можливості доставки пенсії, всю суму доставлять поштою. 

«Для пенсіонерів, які отримували пенсії за місцем проживання і залишилися на територіях, які тимчасово окуповані, оточені, де йдуть активні бойові дії, через що «Укрпошта» не має технічної можливості доставляти там пенсію, вся сума пенсії зараховується на рахунки, які їм відкриті в «Ощадбанку». Якщо людина не звернеться до «Ощадбанку» за коштами, то вся сума пенсії зберігається, і одразу після відновлення можливості, «Укрпошта» доставить людині всю неодержану суму за місцем проживання. Якщо пенсіонер переселився на безпечну територію, то, за його зверненням до Пенсійного фонду, пенсія може виплачуватися  «Укрпоштою» за новим місцем перебування через «Ощадбанк» або інший уповноважений банк, який він сам обере», – повідомила Лазебна.

Кому підвищили пенсії під час війни

На початку травня Марина Лазебна повідомила, що у квітні здійснено перерахунки пенсій членам сімей загиблих військовослужбовців. За результатами перерахунків, більше 2,2 тисяч людей отримали збільшення пенсій в середньому на 1,5 тисячі гривень.   

Мінімальні гарантії щодо пенсій членам сім’ї загиблого військовослужбовця передбачають, що така пенсія на кожного члена сім’ї складає не менше:

«Це стосується також членів сімей загиблих добровольців територіальної оборони, адже з квітня на добровольців територіальної оборони поширені підвищені пенсійні гарантії, передбачені для військовослужбовців», – заявила міністр соціальної політики. 

Також стало відомо, що станом на 17 травня на пенсійні виплати за травень спрямовано 33 млрд гривень. В тому числі 9 млрд гривень пішли на виплату пенсій через «Укрпошту», а 24 млрд гривень – через уповноважені банки.

Пенсійний фонд в смартфоні

Для зручності Пенсійний фонд запустив мобільний застосунок, який буде у нагоді як працюючим українцям, так і пенсіонерам.

Застосунок забезпечує:

Дізнатися свої особисті дані можна за допомогою електронного підпису або з використанням Bank ID. Завантажити програму «Пенсійний фонд» можна як на IOS, так і на Android.

Також, у декілька кліків можна дізнатися про розмір майбутньої пенсії. Для цього доступний онлайн сервіс «Пенсійний калькулятор».

Як їм скористатися:

«Результати персонального розрахунку пенсії будуть доступні в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Їх можна переглянути у будь-який час», – повідомили у Пенсійному фонді.