Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як компанія, пов’язана з депутатом Шевченко від партії Коломойського, виграла тендерів на мільярди?

Майже 8 мільярдів гривень отримала компанія колишнього депутата Верховної Ради Олександра Шевченко від України, вигравши майже всі тендери в Івано-Франківській області. І схоже, це не випадково, адже Олександр Шевченко багато років був, та й залишається, партнером олігарха Ігоря Коломойського.

На Івано-Франківщині Олександра Шевченка знають дуже добре, навіть занадто. Називають власником гірськолижного курорту «Буковель» та більше не голосують за нього. Він програв вибори у Верховну Раду як у 2019, так і на довиборах у 2021 році. Тож зараз Олександр Шевченко тільки обласний депутат, але бути керманичем осередку партії «За майбутнє», як і партнером одного з найбагатших людей України – Ігоря Валерійовича Коломойського, він не перестав. А як кажуть, друг мого друга… так. Можливо, саме тому компанія «ПБС», яка займається ремонтом доріг, постійно виграє тендери і отримує гроші з державного бюджету на ремонти доріг. Так у 2021 році ТОВ «ПБС» потрапила до першої п’ятірки фаворитів “Укравтодору”. Від  державної компанії «ПБС»  отримала 7 мільярдів 856 мільйонів 975 тисяч 445 гривень.

При цьому, офіційно ТОВ «ПБС» зареєстровано не на депутата від партії «За майбутнє». Але й заховали зв’язки недалеко. ТОВ «ПБС» записано на робітницю курорту «Буковель» Івану Непік. Того самого «Буковелю», власником якого є Олександр Шевченко.

Цікаво, що дорогами компанія займається не один рік. Та такою популярністю у держави, і таких показників по виграшу тендерів до 2020 року не мала. Навіть навпаки. Тоді Шевченко вирішив свої проблеми шляхом впливу на журналістів. Заявивши, що ЗМІ не четверта гілка влади, а перша, у 2018 році Олександр Шевченко організував фестиваль для журналістів «Буковель Натхнення», під час якого з одного боку розповідав як влада, в обличчі Порошенко та силовиків, тисне на нього, а з іншого рекламував дороги, які зробила його компанія, і що кожна дорога отримала гарантію на 10 років. У разі, якщо на дорозі будуть ями, всі ремонтні роботи будуть проводитися виключно за рахунок його компанії. Але вже у 2020 році ТОВ «ПБС» збільшила обсяги своїх робіт в чотири рази, і все це були робити за рахунок бюджетних коштів, тобто грошей українців. Все це були виграні тендери – послуги на ремонти доріг!

Загалом за 2 останні роки ТОВ «ПБС» отримало від держави через тендери 9,88 мільярдів гривень – 366 мільйонів доларів США! Якщо ж перевести ці гроші у мінімальні пенсії, то це 5 мільйонів 108 тисяч  583 людини, які могли б їх отримати. Або цих грошей би вистачило, щоб цілий рік сплачувати соціальну допомогу 444 тисячам 84 людям з інвалідністю з дитинства першої групи!

От і виходить, що в державі розказують народу про боротьбу з олігархами і впливом великого капіталу на Україну, а у той час державні підприємства активно співпрацюють з компаніями тих же олігархів.

Друзі четвертого номеру українського “Форбс”, Ігоря Коломойського, продовжують отримувати кошти від держави, виграючи тендери.  А президент Володимир Зеленський і Ігор Валерійович зовсім «випадково» відпочивають в одному і тому самому готелі в “Буковелі Олександра Шевченка”.