Site icon Телеканал «ДніпроTV»

 «Я росіянка, але путіна не виправдовую», – 101-річна жителька Дніпра

Дніпрянка Олена Тарасова народилася у далекому 1922 році. Під час Другої Світовій війни жінка була зв’язківицею. І ніколи б не подумала, що на її вік припаде ще одна страшна війна. Етнічна росіянка, яка нині живе у Дніпрі, переживає ракетні обстріли, чекає на Перемогу України та не розуміє агресію путіна.

У жовтні Олені Юхимівні  виповнився 101 рік. Довгожителька народилася у росії. У родині було шестеро дітей. Тато помер у 1927. Родина ледь виживала. На початку війни 19-ти річну Оленку відправили вчитися до училища зв’язку. Потім – робота в штабі.

«З 20 нас було троє, таких, яких допускали до розмов з командувачем» – розповідає довгожителька Олена Тарасова.

Командир диктував їй речення, яке вона мала запам’ятати. Після чого треба було повернути голову на знак того, що готова слухати наступне. Перепитувати заборонялось.

Перемогу зустріла в тодішній Чехословаччині.

«Згодом оголосили перемогу. Вони нам привезли діжку пива, ми зібралися хто зброю мав – стріляли. Стрілянина спільна, загалом шум, веселощі.» – згадує бабуся.

Після смерті чоловіка, на початку 90-х, пані Олена переїхала на Дніпропетровщину з Чернівців. У Кулебівці жили її родичі.

Повномасштабне вторгнення країни-агресора в Україну викликає в етнічної росіянки, яка полюбила Дніпро всім серцем, жах і розпач.

«Хвилювання, страшне, страх і відчуття – навіщо?? Ось не зрозуміла причина, навіщо? Я ж сама російська, сталінградська, але я за справедливість, я путіна в жодному разі не виправдовую. Я за справедливість, я за Україну, бо вона не винна» – каже вона.

Життя Олени виявилося складним, проте були і щасливі моменти.

Поважна пані зізналася, що ні в чому собі не відмовляла, але в чому секрет довголіття – відповісти не змогла.

«Немає жодного секрету, я не знаю. І ніхто не знає. Як йшло життя, так я його й брала»

На питання про найбільшу цінність у житті Олена відповіла чітко.

«Здоров’я, рух та зір. Ось це найголовніше» – каже вона.

101 річна жінка кожного ранку спускається на лавку біля під’їзду. Розгадує кросворди, читає газети. Телевізор дивиться рідко, проте вміє користуватися мобільним телефоном.

Соціальні служби та сусіди піклуються про Олену Юхимівну. А вона продовжує бути чуйною та активною бабусею.

Читайте також: Пошкоджені приватні будинки та авто: майже два десятки снарядів сьогодні прилетіли до Нікополя – ОВА