Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Громада проти влади: мешканці Гупалівки та Чернеччини борються з головою ОТГ

Більше повноважень керівництву, аби місцеві мали краще, комфортніше життя – такі цілі ставили, коли створювали територіальні громади. Але пощастило не всім. Мешканці сіл Чернеччина та Гупалівка виступають категорично проти керівництва Чернеччинської ОТГ. Звинувачують у безладі, відсутності доріг, умов для навчання й нарікають на великі премії керівникам ОТГ… за відсутність роботи. Ситуація «гаряча», люди вчергове вийшли мітингувати.

Минулого тижня на «майдан» в ОТГ вийшли мешканці села Гупалівка. У понеділок до них долучились черниччани. Громада об’єдналася, аби спільно звільнити з посади голову Чернеччинської ОТГ Наталію Сільман.

Світлана, мешканка громади: «Чого ми маємо жити у своїй громаді та їздити до сусідньої лікуватися, до школи. Це неправильно, адже вони теж за щось отримують зарплати свої», — «А головна претензія до кого?» — «До голови, мабуть, до кого ще. Вона за це відповідальна. Якби вона хотіла, вона могла б вийти до людей, пояснити все, чи той, хто виконує її обов’язки».

Зібрались у великій залі будинку культури й почали активне обговорення. Спливли й земельні питання.

«Якщо подивитися глибше, то людина, яка обіймає понад 10 років посаду, заходить до корупційної складової. Що у нас відбувається із землями? У нас землі мешканці, діти не отримали».

Хтось не отримав, а у когось землю навіть «віджали». Людмила говорить: зіштовхнулась зі справжньою зрадою колишньої подруги.

Людмила Меюс, мешканка громади: «Наталя Сільман вчинила дуже підло. Адже я свого часу витягла її старшу доньку взагалі з дна. Ну як можна, за що, відібрати ці 8 соток і обмовити мене? Потім я отримала від експорту папір, що я не підписувала це. Допоможіть мені, будь ласка. Дуже важко вижити на цей маленький клаптик землі і з маленькою пенсією».

Минулого разу голова ОТГ Наталія Степанівна відмовилась розмовляти з народом. Цього разу вона підняла слухавку. І навіть сказала, що готова надати коментар. Однак, зрозумівши, що журналісти вже в селі, а поруч односельці — виявилась хворою та у лікарні.

—А де ви зараз і як з вами зустрітися, щоб дати інтерв’ю?

—Ми зараз знаходимось у Чернеччинському ДК. Якщо вам буде неважко, можете до нас підійти і поспілкуємось усі разом.

—Поспілкуємось усі разом, як мене випишуть з лікарні, я зараз знаходжуся в лікарні.

Проте, жителі громади чомусь у її хвороби не вірять.

Олександр Пилипенко, мешканець громади: «Коли ми їхали з БК, вона стояла за воротами, визирала. Я думаю, що вона не в лікарні, вона обдурила».

Після дискусій люди вчергове «штурмували» сільраду. Марно. Керівництва на робочих місцях знову не було.

—З області мені ставлять задачі, а не місцеві мешканці.

—Так ви ж наш виборний, ви депутат, ви для нас працюєте. У нас просто вже немає слів це слухати.

—До вас ще питання від батьківського комітету. Чому на Чернеччинську ОТГ не подали заяву на автобус? З якої причини? У нас найбільше учнів після Гупалівської. Де автобус на чернеччинський ліцей, скажіть, будь ласка? Забрали? А чому не подали автобус? Ну от і все.

Аліна вимагає від влади дій, комфортного життя, переймається за майбутнє своїх дітей в такій ОТГ.

Аліна, мешканка громади: «Написав директор заяву, але Любов Ворона не подала її до відділу освіти. Получається, що наші діти не мають змоги нормально навчатись, нормально добиратись до школи».

Тим часом селяни вірять у справедливість і продовжують стукати в усі двері по допомогу. Мають надію, що верхівка ОТГ все ж таки полишить свої пости. І на зміну старому керівництву прийде нове, яке буде працювати на громаду, а не грати у бездіяльність.

Читайте також: Своєчасне виявлення порушень розвитку та допомога малечі: на Дніпропетровщині діє послуга раннього втручання