Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Готуйте гроші: скільки доведеться віддати за новорічне застілля?

Улюблені салати, запечена курка та делікатеси. Традиційний новорічний стіл для українців цьогоріч вийде дорожчим. Деякі дніпряни вже закуповують продукти, аби встигнути до ще більшого росту цін. Які товари здорожчали найбільше, у порівнянні з минулим роком?

До свята залишився тиждень, проте Іван вже купує продукти на святковий стіл.

«Знаєте, в мене є вже заготовлений список до новорічних свят, до Різдва. Тому сьогодні звершую свої купівлі за цим списком. Це стандартний набір продуктів: ковбаса, хліб, продукти на салат, фрукти, овочі. Ціни в порівнянні з минулими роками звісно виросли, але ні в чому собі відмовляти не буду цього року. Тому що Новий рік для українців і Різдво найважливіші свята. М’ясо я беру на ринку тому що воно там свіже, та за гарною ціною і торгуватись можна».

На ринку за 1кг яловичини можна віддати 280 грн. Курятина від 120. Свинина – 200 і дешевше, залежно від шматка.

Тож цьогорічний список продуктів вийшов таким:

І за цей кошик продуктів доведеться віддати понад 2 тисячі гривень.

За словами економістів, вартість новорічного столу, у порівняні з минулим роком, зросла на 8%.

«Це подорожчання відбулося за рахунок 13% ціни на м’ясо. Тому що овочі дешевші, чим в минулому році, не на сильно, але дешевше. Трошки дешевші яйця, дешевше трошки хліб», – стверджує економіст Олег Пендзин.

Тож ціна бюджетного застілля на сім’ю з 4 людей – 2850 гривень. Але якщо купувати продукти у передноворічному ажіотажі – то сума може бути більшою, попереджають економісти.

Читайте також: «Попелюшка на сучасний лад»: вистава для малечі Дніпра