Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Головний художник Дніпра опублікував рекомендації щодо оформлення муралів

Головний художник Дніпра Сергій Білий опублікував меморандум про художнє вуличне мистецтво у Дніпрі. Він містить рекомендації щодо оформлення муралів.

Так, Білий зазначає, що при створенні муралу необхідно враховувати оточуючий контекст та архітектуру будівлі, на якій планують створювати малюнок. За його словами, він має доповнювати середовище, а не перетягувати на себе увагу.

“Кожен будинок розташовується в певному середовищі: у нього є колір, природнє освітлення, сусідні будинки, озеленення тощо. … Брутально втручатися малюнком без врахування загального контексту — недоречно та шкідливо”, — наголосив він. 

Наприклад, замість суцільного зафарбовування стіни пропонується створювати окремі зображення без фону. Малюнок при цьому має займати не більше 50% стіни. Наносити його рекомендують на матеріалах, що легко відновлюються після видалення зображень: штукатурка, бетон, метал.

У меморандумі також зазначається список поверхонь, на яких можна робити мурали. Це, наприклад, бічні глухі фасади, промислові споруди, будівлі під знесення, тимчасові паркани тощо.

Натомість неприпустимими є малюнки на цегляних стінах, поверхнях з природного каменю, пофарбованих чи лакованих поверхнях зупинкових комплексів, мережевих опорах, об’єктах благоустрою чи пам’ятках архітектури.

Головний художник також нагадав, що самовільне розмальовування будинків, огорожі та інших поверхонь заборонено правилами благоустрою Дніпра.

Читайте також: Місто підтримує: мер Дніпра провів черговий особистий прийом громадян